Saif al-Islam heeft reputatie van hervormer

Saif al-Islam, de zoon van de Libische leider Khaddafi, spreekt zondagavond het Libische volk toe op de staatstelevisie. Beeld
Saif al-Islam, de zoon van de Libische leider Khaddafi, spreekt zondagavond het Libische volk toe op de staatstelevisie.

TRIPOLI - Vorig jaar omschreef The New York Times Saif al-Islam Kaddafi, een zoon van de Libische leider Muammar Khaddafi, nog als het vriendelijke gezicht van Libië voor het Westen en als een symbool voor hervormingen en openheid in het Noord-Afrikaanse land. In een toespraak zondag maakte Saif al-Islam echter duidelijk dat hij ook de harde lijn niet schuwt.

De zoon van Muammar Kaddafi waarschuwde dat de opruiende elementen in het Noord-Afrikaanse land zullen worden verwoest. Verder zei Saif al-Islam dat het regime van zijn vader ''tot de laatste man, de laatste vrouw en de laatste kogel'' zal blijven vechten.

London School of Economics
De 38-jarige Saif al-Islam is in het Westen geen onbekende. Hij behaalde een doctorsgraad aan de London School of Economics en spreekt vloeiend Engels. In de afgelopen tien jaar schoof zijn vader hem vaak naar voren voor onderhandelingen met westerse landen. Mede door de inspanningen van Saif al-Islam Kaddafi kwam er een eind aan het internationale isolement van Libië.

Zo was Saif al-Islam (zwaard van islam) de man achter de schermen die onderhandelde over de compensatie voor de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag in 1988 op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven het Schotse Lockerbie. Via zijn eigen liefdadigheidsorganisatie bemiddelde hij ook in gijzelingszaken op de Filipijnen en in Algerije.

In eigen land botst hij met de oude garde die niets ziet in zijn voorstellen voor het liberaliseren van de economie en andere hervormingen. Hij heeft zijn blik naar Europa gericht en niet op de Arabische landen of Afrika. Volgens sommige waarnemers raakte Saif al-Islam door zijn hervormingsdrift ook in conflict met zijn broers Mutassim, een veiligheidsadviseur, en Khamis, een hoge militaire functionaris.

In de afgelopen maanden zou de strijd van Saif al-Islam met de conservatieven zijn geëscaleerd, Volgens waarnemers zijn de activiteiten van de zoon van de Libische leider daarna enigszins aan banden zijn gelegd. Zijn rol in een internationaal bekende liefdadigheidsorganisatie is kleiner geworden. Bovendien is er eind gekomen aan de gedrukte versie van een krant waaraan Saif al-Islam is verbonden. (ANP/RTR)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden