PlusMijn Amsterdam

Saïda Maggé: 'Niemand hoeft van mij de stad uit'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Saïda Maggé.

Josien Wolthuizen
Saïda Maggé: 'Louis op het Singel is een soort tweede huiskamer voor mijn vriendengroep' Beeld Carly Wollaert
Saïda Maggé: 'Louis op het Singel is een soort tweede huiskamer voor mijn vriendengroep'Beeld Carly Wollaert

Eerste keer in Amsterdam

"Dat was toen ik zes jaar oud was. Mijn vader heeft daar laatst over verteld. Hij had mijn nichtje Aicha en mij meege­nomen voor een dagje Amsterdam. In de trein waren we heel baldadig en vlogen we de hele coupé door. Eenmaal in Amsterdam zaten we in de metro doodstil naast elkaar met grote ogen om ons heen te kijken. We waren diep onder de indruk van alles wat we zagen. Mensen spraken allerlei vreemde talen en waren heel uitbundig gekleed."

Restaurant

"Een van de voordelen van wonen in de stad is dat het restaurantaanbod enorm groot is. Daarom probeer ik eigenlijk altijd iets nieuws. Maar er is één plek waar ik echt heel graag kom: Wilde Zwijnen op het Javaplein. Je kiest een drie- of viergangenmenu en dan krijg je altijd iets lekkers. De eigenaresse Julia is te gek. Ze heeft het hart op de tong en is heel gastvrij."

Restaurant Wilde Zwijnen Beeld Carly Wollaert
Restaurant Wilde ZwijnenBeeld Carly Wollaert

Mijn buurt

"De Staatsliedenbuurt. Toen ik aan mijn ouders vertelde dat ik daar een huis had gevonden, zei mijn vader: "Je gaat toch niet in die achenebbisjbuurt wonen?" Hij heeft zelf in de jaren tachtig aan de Wittenkade gewoond. Het was toen een heel onveilige buurt met een slecht imago. Als je er nu doorheen loopt, kun je je dat echt niet meer voorstellen. Het is echt een yuppenwalhalla. Tot die conclusie kwam mijn vader ook toen hij kwam helpen­ schilderen. Hij vond het bijna te braaf geworden."

Met pek en veren de stad uit

"Niemand hoeft van mij echt de stad uit. Ik kan wel zeggen: toeristen, zeurende yuppen of expats, maar het mooie van de stad is juist dat er plek is voor iedereen."

Beste plek om te ontspannen

"Ik kom altijd helemaal tot rust als ik een wandeling heb gemaakt met stadsecoloog Martin Melchers door de natuur bij het Westelijk Havengebied. Voor AT5 ben ik een paar keer met hem op pad geweest. Ik merkte tijdens die opnames hoe heerlijk het is om met je laarzen aan door de natuur te banjeren. Ik ben in mijn vrije tijd daarom ook nog wel eens met hem mee­geweest. Dan klets je een beetje over het leven en vertelt hij ondertussen wat je om je heen ziet. Aan het eind van de dag kom je helemaal ontspannen thuis."

Wil altijd nog

"Een keer op een boot staan tijdens de Canal Parade. Ik vind dat het mooiste en belangrijkste feestje dat er is. Ik weet wel dat er kritiek is op hetero's die op boten meevaren, maar ik denk dat het een feestje is dat we met z'n allen moeten omarmen en vieren."

Mooi van lelijkheid

"Het rode fietsbruggetje tussen de Jan van Galenstraat en het Buyspad, dat de Staatsliedenbuurt met de stad verbindt. Ik had ooit een collega met een plat Amsterdams accent die dat het kippenbruggetje noemde. Geen idee waarom, maar sindsdien noemen wij het thuis ook zo."

"Het is een enorm onpraktisch en lelijk ding. Als je er met de fiets overheen wilt, is het echt fietsen voor gevorderden. Toeristen staan er altijd stil om met een selfiestick foto's te maken van de molen op de achtergrond. Maar ergens ben ik toch ook van dat bruggetje gaan ­houden. Ik moet er vaak overheen op weg naar huis."

De Buysbrug Beeld Carly Wollaert
De BuysbrugBeeld Carly Wollaert

Favoriete Amsterdammer

"Dat is Henk Dijkstra, die in 2017 afscheid nam als directeur van het Amsterdamse Leger des Heils. Hij heeft er vijftig jaar gewerkt. Henk is zo'n ontzettend goed mens. Voor mij staat hij symbool voor alle mensen in de stad die anderen helpen."

Kroeg

"Louis op het Singel. Dat is een soort tweede huiskamer voor mijn vriendengroep, waar we elkaar minimaal eens per week ontmoeten. Waarom het zo'n fijne plek is? Omdat het een gewone kroeg is. Op heel veel plekken in de stad slaan ze door met conceptdenken. Louis is gewoon een mooi café aan de gracht, that's it. O, en heel belangrijk: ze schenken wijn in ­fatsoenlijke wijnglazen. Kleine limonadeglazen zijn geen wijnglazen. Daar kunnen ze in veel cafés wat van leren!"

Louis op het Singel Beeld Carly Wollaert
Louis op het SingelBeeld Carly Wollaert

Mooiste plek om op te treden

"Het is niet echt een optreden, maar ik heb twee zomers De Zwoele Stad opgenomen op het Ajaxterras van de Stadsschouwburg. Daar zit je echt midden in de stad, met alle reuring en herrie. Afgelopen zomer hebben we daar stiekem een karaoke­set opgebouwd. Ons valse gezang schalde over het hele plein."

Het Ajaxterras van de Stadsschouwburg Beeld Carly Wollaert
Het Ajaxterras van de StadsschouwburgBeeld Carly Wollaert

Theater

"De Stopera. En dan niet het stadhuis, maar Nationale Opera en Ballet. De architectuur is niet om over naar huis te schrijven, maar op het podium gebeuren prachtige dingen. Ik ben er vaak tot tranen geroerd. De muziek, de dans, de kostuums - alles valt samen. Ook mensen die niet van ballet houden vinden het mooi. Dat weet ik zeker."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden