Plus
Safaripark Zuidas: walhalla van de werkende mens
'Eert uw vader en moeder, want zij hebben de contacten die later zo belangrijk voor je zijn.' Deze week gaat Safaripark Zuidas in première: een verhaal over burn-outs in het decor van de werkplek der werkplekken.
Een kroeg met luide muziek, de vrijdagmiddagborrel. Een manager die iets uitermate onverstaanbaars managet en dan een net te geïnteresseerde vrouw afschudt met ik-ga-bitterballen-halen-wil-je-ook-nee-hè-doei.
Of een werknemer die de helpdesk belt, omdat ze na haar eigen naam, die van haar man, haar drie kinderen, haar parkiet en de geboorteplaats van haar moeder een moeilijk te onthouden wachtwoord had gekozen en dat nu natuurlijk is vergeten. Om haar wachtwoord te resetten, heeft ze haar oude wachtwoord nodig - en anders kan ze over 24 uur weer bij haar digitale werkplek.
We zijn bij de repetities van Safaripark Zuidas, een 'stand-upmusical', een combinatie tussen musical en cabaret, die volgende week in première gaat. Janke Dekker, producent en hoofdrolspeler samen met cabaretier Max van den Burg, wilde een voorstelling maken over burn-outs. "Iedereen lijkt er wel een te hebben," zegt ze. "Ik weet nog dat ik dacht: maar daar heb ik helemaal geen tijd voor!"
High achiever
De Zuidas, 'de Champions League van de werkende mens, het walhalla van de high achiever', vormt daar het perfecte decor voor. "Op de Zuidas is alles net iets extremer," zegt Dekker, "maar de musical gaat niet echt over de Zuidas. Het gaat meer over wat alle werkende mensen bezighoudt: de balans tussen werk en privé.
Drukke banen en tegelijkertijd zorgen voor je kinderen én voor je ouders. En over werkgevers die hun werknemers niet meer vertrouwen, waardoor ze alles dichttimmeren met wachtwoorden en bureaucratie. Daar raken mensen dan weer gefrustreerd van."
Circl
Eerder maakte Dekker onder meer de satire Fifa Blatter, de val van de voetbalkeizer. Die voorstelling ging het hele land door, Safaripark Zuidas wordt alleen opgevoerd op de Zuidas zelf. De première is in Circl, het duurzame bedrijfsrestaurant van ABN Amro. Op andere avonden wordt onder meer gespeeld in Infinity, het oude hoofdkantoor van ING ('de poenschoen', in de volksmond), in De Nieuwe Poort en in het WTC.
Erris van Ginkel regisseert de musical en schreef samen met Roos Schlikker het script. "Voor mij is vooral de vraag: waar houdt je werk op? We staan altijd aan. Dat vreet aan je persoon. Ook als je je werk heel leuk vindt."
"Ik vind werken in het theater het leukste wat er is en toch denk ik: als je altijd aan staat, is dat waardoor je overbelast raakt. Ook leuk werk is niet altijd leuk: het is of te druk of te rustig, je hebt gedoe met mensen, in de hiërarchie... En zodra je wel loslaat, in vakanties, komen de problemen. Hoe vaak ik vrienden niet heb horen zeggen: ik heb drie weken op bed gelegen!"
Vuile was
De scènes in Safaripark Zuidas zijn uitvergrotingen van de werkelijkheid. Een lied gaat over 'de edele kunst van het schijt hebben', een ander over de vuile was die 'we' hier niet buiten hangen. Uit Gij zijt de as (muziek Maurits Fondse): 'Eert uw vader en moeder, want zij hebben de contacten die later zo belangrijk voor je zijn.'
Het is spannend of dit gaat werken voor een Zuidaspubliek, zegt Van Ginkel. "Wij willen voorkomen dat wij een paar acteurs zijn die het publiek gaan vertellen wat er allemaal mis is op de Zuidas. Het is namelijk nogal wat als je dat doet en bovendien: die verhalen kennen we wel. De voorstelling is geslaagd als mensen denken: hoe zit dat eigenlijk bij mij?"
Hij grijnst. "Ze mogen natuurlijk ook gewoon een leuke avond hebben."
Safaripark Zuidas. 1 nov t/m 1 dec, verschillende locaties op de Zuidas. www.theateropdezuidas.nl.