Update

Saddam schonk familie slachtoffer Alpenmoorden 1 miljoen

Er is weer een nieuwe wending in het onderzoek naar de gruwelijke Alpenmoorden van begin september in de buurt van Annecy. Volgens uitgelekte informatie van de Duitse geheime dienst had de Iraakse familie van het slachtoffer nauwe banden met Saddam Hoessein. De geëxecuteerde dictator zou aan de vader van Saad al-Hilli, de in Irak geboren Britse ingenieur, een fortuin van meer dan 1 miljoen euro geschonken hebben.

De vader van Saad al-Hilli had nauwe banden met Saddam Hoessein. Beeld
De vader van Saad al-Hilli had nauwe banden met Saddam Hoessein.

Het geld werd gestort op een Zwitserse rekening. Dit nieuwe feit lijkt op een financiële afrekening te wijzen bij de viervoudige moord, want de familie zou net voor de brutale moorden naar een bank in Genève gereden zijn. Dat meldt de Franse krant Le Monde.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat het zevenjarige meisje de executies alleen overleefde omdat de munitie van de schutter op was en ze daarom alleen een harde klap op het hoofd kreeg.

Auto
Saad al-Hilli, de 50-jarige Iraakse Brit uit Surrey, werd op 5 september nabij het dorpje Chevaline in de Franse Alpen vermoord in zijn auto aangetroffen, samen met zijn vrouw Iqbal (47) en zijn schoonmoeder. Ook een Franse fietser werd doodgeschoten op de afgelegen weg. Zijn vierjarig dochtertje Zeena overleefde door zich te verschuilen onder de benen en rok van haar dode moeder op de achterbank van de auto.

Erfeniskwestie
Al in de eerste dagen na de Alpenmoorden dook de link naar een afrekening door geldzaken op, maar die verdween al snel weer. Nu duikt die uitdrukkelijk opnieuw op gezien de link met de Iraakse ex-dictator Saddam Hoessein. Kadhim Al-Hilli, de vader van Saad, was namelijk een vertrouweling van Saddams Ba'ath Partij die jarenlang een schrikbewind voerde in Irak. In de jaren '70 zou Kadhim al-Halli uit de gratie van het regime van Saddam zijn gevallen en met zijn familie zijn gevlucht naar Groot-Brittannië. Vorig jaar overleed de vader en de erfenis was omstreden in de familie, want zijn twee zonen vochten om zijn fortuin. Mogelijk was dat dus toch het motief voor de executies. Kort na de moorden bleek al dat Saad al-Hilli het testament van zijn vader had geblokkeerd tot 'onbekende geschillen' waren opgelost. Daardoor kon zijn broer Zaid geen aanspraak maken op de erfenis.

Genève
Opvallend: de in Chevaline uitgemoorde familie kwam volgens de aanklacht net uit Genève toen ze in de hinderlaag reden. Het geld van Saddam is inderdaad op een Zwitserse rekening gestort. Mogelijk was Saad al-Hilli erin geslaagd toegang te krijgen tot de rekening die altijd op de naam van zijn vader was blijven staan. De schutter moet daarvan op de hoogte zijn geweest.

Geldstromen naar Duitsland
Volgens Le Monde is het de Duitse geheime dienst BND die de oorsprong van het geld ontdekt heeft. De BND heeft het Franse gerecht dan ook verwittigd. De Duitse speurders onderzochten nauwgezet alle geldstromen tussen Irak en Duitsland, omdat Duitsland meer dan andere landen zaken deed met het regime van Saddam. Een bron vanuit München getuigt in Le Monde: 'Ze kennen de weg die het geld volgde en ze weten hoe ze het moeten volgen. Ze hebben decennialang geldtransacties tussen het Westen en Irak opgevolgd. De BND is dan ook de eerste bron van informatie als het over Iraakse geldstromen gaat.'

Familie gevlucht?
De officiële reactie van de BND is natuurlijk dat ze geen commentaar geven over lopende zaken. Toch is de nieuwe wending cruciaal in de zaak van de Alpenmoorden en in de onderzoeken naar de geldstromen van het Saddam-regime. Jarenlang was de familie van Kadhim al-Hilli, een Iraakse fabriekseigenaar, nauw verbonden met het Saddam-regime. Tot ze in de jaren '70 naar Engeland verhuisden, officieel op de vlucht voor de dictator. Met zijn vrouw Fasiha en zijn twee zonen Saad en Zaid ging Kadhim al-Hilli in Londen wonen.

Saddams geld beheren?
Mogelijk waren ze helemaal niet uit de gratie van Saddam gevallen, maar moesten ze juist zijn fortuin in Zwitserland gaan beheren. De vlucht was in die theorie dus maar een rookgordijn. Kort voor Saddam in 2006 werd geëxecuteerd, werd bekend dat de dictator in 2003 maar liefst 775 miljoen euro van de Iraakse centrale bank had gehaald. Een fortuin geld dat hij vervolgens over de wereld begon te verstoppen. Die grote sommen geld kwamen bij het al hoge bedrag dat hij eerder in andere landen op rekeningen had gedeponeerd, vooral via Iraakse tussenpersonen die naar het buitenland waren verhuisd.

Jacht van 20 miljoen
Saddam Hoessein heeft zijn grote fortuinen opgebouwd onder meer in Zwitserland en Frankrijk, waar hij minstens twee huizen en een jacht van zo'n 20 miiljoen had. Emmanuel Ludot, een Franse advocaat die Saddam Hoessein verdedigde nadat hij gevangen werd genomen, geeft toe dat het gevallen regime van de gedode Iraakse dictator nog altijd fondsen had op Zwitserse rekeningen.

Topprioriteiten
Als Saad al-Hilli inderdaad op de hoogte was van die geheime informatie en de locatie van het verborgen geld kende, dan was hij een voor de hand liggend doelwit voor een aanval zoals de slachtpartij van Chevaline. Eric Maillaud, de openbare aanklager van Annecy die het onderzoek naar de Alpenmoorden leidt, zegt nog niet op de hoogte te zijn van de informatie van de Duitse geheime dienst. Toch bevestigt Maillaud dat al-Hilli's financiële zaken en zijn achtergrond in Irak topprioriteiten in het onderzoek zijn.

Reactie broer
De speurders kwamen dan ook al in een vroeg stadium terecht bij Zaid al-Hilli, de broer van de vermoorde Saad. Hij heeft altijd elke betrokkenheid ontkend en momenteel wordt hij als een getuige beschouwd. Naar aanleiding van het artikel in Le Monde vroeg The Mail on Sunday hem om een reactie. 'Dat is allemaal lariekoek', zegt Zaid al-Hilli. 'Ze kunnen blijven speculeren tot ze erbij neervallen. Mijn familie heeft nooit enig verband met het regime van Saddam Hoessein gehad. Door de dictatuur wonen we al vele jaren in Engeland.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden