Saakasjvili gokte en verloor

Michail Saakasjvili heeft gegokt en verloren. Hij wekte de indruk echt te geloven dat Rusland zijn militaire expeditie in Zuid-Ossetië over zijn kant zou laten gaan. Misschien koesterde Saakasjvili de illusie dat zijn goede betrekkingen met het Westen, vooral met de Amerikanen, als schild zouden dienen. Dat Moskou zou terugschrikken voor een militair antwoord.

Zijn desillusie moet enorm zijn, De kans op terugkeer van de 'verloren' gebieden Zuid-Ossetië en Abchazië, het doel van de Georgische interventie, is verkeken.

Rusland heeft zich niet beperkt tot de verdediging van 'zijn' aanhangers in Georgië, het wekt de indruk van de gelegenheid gebruik te maken om Georgië te vernederen.

Moskou beschouwt Saakasjvili niet langer als een 'gesprekspartner', heeft het laten weten, en gaat door met de uitschakeling van de Georgische strijdkrachten zelfs nadat Saakasjvili hun terugtrekking uit Zuid-Ossetië had gemeld.

Het staat nog te bezien of veel Georgiërs hun president blijven steunen nu deze het land in een militair avontuur heeft gestort en dit vervolgens heeft verloren. De wraak van Rusland is meedogenloos.

Het Westen zit wat in de maag met de liefde voor Saakasjvili, zijn jonge bondgenoot in de Kaukasus. Hij kwam in 2004 aan de macht met de belofte de gebieden terug te krijgen die na de gevechten aan het begin van de jaren negentig, bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, verloren waren gegaan.

Zijn verkiezingsoverwinning had internationaal de aandacht getrokken. Met de Rozenrevolutie onder leiding van Saakasjvili was de voormalige Sovjet-apparatsjik Edoeard Sjevardnadze verjaagd. De kosmopoliet Sjevardnadze, die had gestudeerd aan prestigieuze universiteiten in de VS en Europa, gaf Georgië een vriendelijk gezicht. Na zijn verkiezingszege vernoemde hij de snelweg tussen het internationale vliegveld van Tbilisi en het stadscentrum naar president George W. Bush.

Saakasjvili beloofde zijn kiezers dat dankzij hem een lidmaatschap van de Navo en de Europese Unie niet lang op zich zou laten wachten. Minder bekend in het Westen, was volgens de Britse expert Thomas de Waal 'zijn messianistische optreden'. Hij deed zich voor als een opvolger van roemruchte Georgische koningen uit de Middeleeuwen die het 'moederland' zou herenigen. Rusland, zeker onder Vladimir Poetin niet erg geliefd in het Westen, was daarbij zijn geliefde doelwit.

In een reactie op wat ze beschouwen als provocaties van 'heethoofd' Sjaakasjvili, zetten ze vaart achter een soort van annexering van die gebieden met een pro-Russische bevolking. De overgrote meerderheid daar heeft inmiddels een Russisch paspoort. Russische militairen werden er steeds talrijker, volgens Moskous lezing als leden van een 'vredesmacht' die was ingesteld na de eerdere schermutselingen.

De zorg in het Westen steeg naarmate de Georgisch-Rusische betrekkingen verslechterden. Saakasjvili wierp zich nu eens op als een man van vrede, dan weer als een agressieve nationalist. In november nog liet hij betogers tegen beweerde fraude bij zijn herverkiezing hard uiteen slaan.

In Washington kreeg hij ooit een uitbrander van de toenmalige minister van Buitenlandse zaken Colin Powell, die hem waarschuwde dat hij met vuur speelde. En dat hij niet hoefde te rekenen op Amerikaanse steun als het tot een conflict met Rusland zou komen, aldus Thomas de Waal. De Amerikaanse militaire adviseurs in Georgië zouden in dat geval ook van geen enkel nut zijn. Twee maanden geleden nog hadden Europese diplomaten al hun overredingskracht nodig om Saakasjvili af te houden van zijn plan in de Verenigde Naties een grootscheeps anti-Russisch offensief te beginnen. Ditmaal met de eis dat de Russische militairen de regio Abchazië moeten verlaten.

Maar de vage beloftes van een Navo-lidmaatschap, ondanks de huiver van Frankrijk en Duitsland, lijken Michail Saakasjvili vleugels te hebben gegeven. Westerse waarnemers moeten hebben geweten dat hij een grootscheeps offensief voorbereidde in Zuid-Ossetië. Ditmaal slaagden ze er echter niet in de president ervan te weerhouden een ramp uit te roepen over de Georgiërs, de Ossetiërs en zichzelf. (RENÉ TER STEEGE)

undefined

Moskou beschouwt Saakasjvili (foto) niet langer als een 'gesprekspartner', heeft het laten weten. Foto EPA Beeld
Moskou beschouwt Saakasjvili (foto) niet langer als een 'gesprekspartner', heeft het laten weten. Foto EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden