Update

Saadia Ait-Taleb: 'Mijn leven is een nachtmerrie'

De gemeente Amsterdam en de voormalige antiradicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb liggen nog altijd op ramkoers. Donderdag vocht zij opnieuw haar strafontslag aan. Ook loopt, twee jaar na dato, nog steeds een strafzaak tegen haar.

Saadia Ait-TalebBeeld Jitske Schols

Een nachtmerrie omschreef Ait-Taleb donderdag in de rechtbank wat haar is overkomen. Wegens een verzwegen relatie met een opdrachtnemer werd de projectmanager radicalisering en polarisatie van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan in de zomer van 2017 de deur gewezen. Een onderzoek van het gemeentelijk Bureau Integriteit leidde bovendien tot de beschuldiging dat zij haar vermeende vriend geld had betaald voor werk dat hij niet zou hebben gedaan.

Ait-Taleb was voor de gemeente onder meer verantwoordelijk voor de uitvoering van de 'grijscampagne', een voortijdig afgebroken experiment van Van der Laan en zijn antiradicaliseringsadviseur David Kenning om met anonieme filmpjes jongeren af te houden van een carrière richting terreur.

Met de man die voor haar de filmpjes maakte, Saïd J., zou zij er in het geheim een liefdesrelatie op na houden.

Vertroebeld
Voor de rechtbank erkende Ait-Taleb dat er sprake was van een 'persoonlijke relatie', maar dat die pas was ontstaan nadat hij voor de gemeente was gaan werken. De relatie zou zich bovendien niet hebben ontwikkeld tot een 'liefdesrelatie' en de zakelijke relatie op geen enkele wijze hebben verstoord of vertroebeld.

Ait-Taleb liet via haar advocaat weten dat zij nu wel inziet dat er een schijn van belangenverstrengeling kon ontstaan en dat zij meer distantie had moeten betrachten en beter had moeten reflecteren op haar eigen functioneren, maar ook dat zij of Saïd J. er op geen enkele manier financieel beter van zijn geworden. De man zou gewoon hebben geleverd waarvoor hij is betaald.

In een eerdere zitting over haar schorsing had de rechtbank al vastgesteld dat sprake was van 'plichtsverzuim'. De vraag die nog hangt is: was strafontslag daarvoor een passende maatregel of had de gemeente de zaak ook kunnen afdoen met een berisping over overplaatsing?

Onacceptabel
Volgens Ait-Taleb staat de straf in geen enkele verhouding met het vergrijp. De gemeente denkt daar duidelijk anders over. Ait-Taleb zou zich in een afhankelijk positie van een opdrachtgever hebben gemanoeuvreerd en dat niet hebben gemeld.

Onacceptabel in haar gevoelige werk, aldus de gemeente, waar betrouwbaarheid boven alle twijfel verheven moest zijn. Zij zou, met andere woorden, 'niet uitsluitend hebben gehandeld in het belang van de gemeente'.

Vooral die laatste beschuldiging komt bij Ait-Taleb hard aan. Huilend vertelde zij hoe zij soms werkweken van zeven dagen maakte met als enige motivatie de bescherming van de stad tegen radicalisering. Dat nu haar integriteit in twijfel wordt getrokken heeft haar diep gekwetst. "Er werd net gedaan alsof er een IS-leider was opgepakt, terwijl mijn enige focus was: het voorkomen van aanslagen en het tegenhouden van jongeren die wilden uitreizen."

Geroddel
Aan de rechter vertelde zij momenteel torenhoge schulden te hebben als gevolg van het strafontslag en problemen te hebben met haar mentale gezondheid. Zij is ook boos dat de gemeente haar geen enkele veiligheid heeft geboden, terwijl ze door de zaak min of meer vogelvrij is geworden. Vrienden zijn vertrokken en in haar omgeving wordt veel geroddeld. Zelf verbleef zij de afgelopen jaren een groot deel van de tijd in Marokko om aan de druk te ontsnappen. Pogingen om weer aan het werk te komen zijn gestrand.

De rechter doet 6 juni uitspraak over het strafontslag, maar daarna volgt nog een strafzaak wegens onterechte betaling aan Saïd J. Daarvoor zijn inmiddels een groot aantal getuigen verhoord door de rechter-commissaris. Daaronder de voormalige directeur Openbare Orde en Veiligheid Ruud IJzelendoorn die de zaak tegen Ait-Taleb aanhangig heeft gemaakt. Hij zou volgens goed ingevoerde bronnen hebben verklaard dat hij zich niets meer van de hele episode kan herinneren.

Antiradicaliseringsadviseur David Kenning heeft getuigd dat het aantal uren dat Saïd J. heeft gedeclareerd voor zijn werk in de grijscampagne niet ongebruikelijk is voor de hoeveelheid werk die ervoor gedaan is. Sterker nog: dat de declaratie aan de lage kant is. Als de gemeente een creatief bureau in de arm had genomen was zij duurder uit geweest.

Saadia Ait-Taleb wordt vrijdag verhoord door de rechter-commissaris. Naar verwachting zal de behandeling van de strafzaak pas na de zomervakantie beginnen.

Lees terug: Saadia Ait-Taleb: 'Hoe ik ben behandeld heeft veel pijn gedaan'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden