Saadia Ait-Taleb alleen vervolgd voor fout met drie nota's

Justitie in Amsterdam heeft de strafzaak wegens fraude en valsheid in geschrifte tegen de ontslagen antiradicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb teruggebracht tot een ­beschuldiging van gerommel met drie rekeningen.

Saadia Ait-Taleb Beeld Jitske Schols
Saadia Ait-TalebBeeld Jitske Schols

Die waren ingediend voor de geheime 'grijscampagne' van voormalig burgemeester Van der Laan, die radicaliserende jongeren op andere gedachten moest brengen zonder dat zij wisten dat de gemeente daarachter zat.

Dat blijkt uit de tenlastelegging tegen Ait-Taleb, waarover donderdag een eerst zitting is op de rechtbank in Amsterdam. Volgens de gemeente had Ait-Taleb gemene zaak gemaakt met Saïd J., die zij opdrachten gaf voor haar antiradicaliseringsprogramma en met wie zij tegelijkertijd een privé­relatie onderhield.

Omstreden facturen
Er zou sprake zijn van onder andere niet gespecificeerde facturen, onvolledige leveringen en dubbele betalingen. In totaal zou met de opdrachten een bedrag van ongeveer 300.000 euro zijn gemoeid.

In de tenlastelegging is nog sprake van drie omstreden facturen uit september en december 2016 van elk 18.000 euro. Volgens het OM heeft J. geen, of in elk geval minder uren werk verricht dan vermeld op de rekeningen. Ait-Taleb zou daarvan hebben geweten, of in elk geval moeten hebben weten.

Ook J. wordt door het OM vervolgd voor de drie facturen. Ait-Taleb kreeg voor deze zaak al strafontslag door de gemeente. Zij vecht dat aan bij de rechtbank.

In een kort geding eind vorig jaar besliste de rechter dat wel degelijk sprake was van plichtsverzuim: Ait-Taleb had haar relatie met J. moeten melden bij haar leiding­gevenden. De kortgedingrechter stelde wel vraagtekens bij de straf: ontslag, de zwaarste maatregel.

300.000

In totaal zou met de opdrachten een bedrag van ongeveer 300.000 euro zijn gemoeid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden