Saadia A.-T. slachtoffer 'witwasoperatie' Stopera

De ontslagen antiradicaliseringsambtenaar Saadia A.-T. is slachtoffer geworden van een nietsontziende machtsstrijd op het Amsterdamse stadhuis. Haar afdeling moest worden 'witgewassen' en ontdaan van moslims. Het gevolg is dat de stad nu zijn netwerken van informanten over radicalisering kwijt is.

Marcel Wiegman
null Beeld anp
Beeld anp

Dat bevestigen goed ingevoerde bronnen rondom de projectgroep radicalisering en polarisatie op de Stopera, die onderdeel uitmaakt van de veel grotere afdeling Openbare Orde en Veiligheid (OOV).

Op de achtergrond speelt de vertrouwelijke 'grijscampagne', waarvan de documenten dit weekend uitlekten naar Elsevier Weekblad. Op advies van de Ierse radicaliseringsexpert David Kenning ontwikkelde de gemeente een gefilmd dagboek op internet, waarin een getroebleerde jonge Marokkaan in straattaal zijn luisteraars meeneemt in zijn tocht naar verlichting. Essentieel onderdeel van de aanpak was dat niemand kon zien wie de eigenlijke afzender van de filmpjes was.

Innerlijke strijd
De campagne kwam voor het eerst ter sprake in een bijeenkomst in april 2015, waar ook burgemeester Eberhard van der Laan aanwezig was. Besloten werd daar een pilot te maken, waarbij nadrukkelijk werd afgesproken dat religie geen rol zou spelen in de filmpjes, die elk negentig seconden moesten duren, opgenomen als een soort selfie met een mobiele telefoon. Het moest gaan over de innerlijke strijd van een jongen, die moeite heeft met zijn plek in het leven en de omgang met autoriteiten. Het aanroeren van religieuze vraagstukken zou daarbij alleen maar contraproductief werken.

De Marokkaanse medewerkers van de afdeling, Saadia A.-T. en Mounir Dadi kregen de opdracht een pilot te ontwikkelen. Via het bureau Scholten & Partners kwamen zij terecht bij Saïd J., een ICT-specialist uit Amsterdam Zuid. Voor de betalingen werd een speciale route geconstrueerd, om de vertrouwelijkheid van het project niet in gevaar te brengen. Die was wel onderdeel van het zogenoemde zes-ogenprincipe dat op de afdeling gold. Betalingen werden niet alleen gezien door A.-T., maar ook door haar ambtelijke bazen, waaronder de directeur OOV Ruud IJzelendoorn.

Andere richting

In de zomer van 2016 veranderde Van der Laan van gedachte: alsnog zou duidelijk gemaakt moeten worden wie de afzender was, waarmee de effectiviteit onder druk kwam te staan. In december 2016 volgde een nieuwe sessie, waarbij ook Bas Bruijn aanwezig was, destijds voorlichter van de burgemeester en sinds kort gedetacheerd bij de afdeling OOV.

Tot verrassing van de makers ontstak de toen al ernstig zieke Van der Laan in woede dat religie geen enkele rol speelde in de campagne. Volgens hem hadden A.-T. en Dadi last van hun moslimachtergrond. IJzelendoorn had zich volgens getuigen al eens laten ontvallen dat A.-T. 'een mol van de salafisten' was. Haar chef, Lisa Scheerders werd gedwongen tot een 'vrijwillig' vertrek en vervangen door Nicky Jansen Schoonhoven, een vertrouweling van de burgemeester. De afdeling zou 'witgewassen' moeten worden, of in elk geval vrij gemaakt van moslims.

Ontslag

Een geplande vervolgafspraak is er nooit gekomen. Het project raakte in het slop en werd in juni 2017 door A.-T. en Dadi stopgezet. A.-T. diende haar ontslag in, verbolgen over het feit dat zij jarenlang had geprobeerd de burgemeester te waarschuwen tegen salafisten en andere radicale bewegingen als Sharia4Holland. Vlak daarna kreeg zij strafontslag wegens gerommel met offertes en het verzwijgen van een privérelatie met Saïd J.

Dadi, bekend als een weinig overtuigde moslim, heeft de afdeling inmiddels verlaten. A.-T. vecht haar ontslag aan. Een kort geding daarover is gepland voor 7 december. Haar werk, het opzetten van netwerken van informanten in de buurten, ligt stil. Veel van de mensen die eraan meewerkten zijn hun vertrouwen in het stadhuis verloren.

Lees ook: Raad wil opheldering over geheime campagne

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden