's Werelds grootste bierbrouwer hijgt kroegbaas Kooistra in de nek

Een kort uitstapje naar Ibiza met zijn partner kreeg deze week een akelige wending toen kooistra door overvallers op straat met een mes werd gestoken, waarna hij, veertig euro lichter, met drie steekwonden op de intensive care terecht kwam. Foto Jan van Breda Beeld
Een kort uitstapje naar Ibiza met zijn partner kreeg deze week een akelige wending toen kooistra door overvallers op straat met een mes werd gestoken, waarna hij, veertig euro lichter, met drie steekwonden op de intensive care terecht kwam. Foto Jan van Breda

AMSTERDAM - Als Sjoerd Kooistra zaterdag op Schiphol landt, na een korte maar ongelukkige trip naar Ibiza, slaat de Hollandse regen hem in het gelaat, maar weet hij zich ook belaagd door de grootste bierbrouwer ter wereld. Het Belgisch/Braziliaanse Inbev wil bij de rechter lopende contracten met de grootste, en meest beruchte, kroegbaas van Nederland laten ontbinden, zo maakte het bedrijf vrijdag bekend.

Nu is Kooistra, bijgestaan door raadsman Oscar Hammerstein, een groot liefhebber van het juridische gevecht, maar dat moet hij inmiddels wel op drie fronten tegelijk voeren. Zijn strijd met Heineken, dat nog een slordige twee miljoen van Kooistra wil hebben, is in volle gang. Vorige week vroeg koffiebrander Smit & Dorlas het faillissement aan van Kooistra's belangrijkste BV, Plassania Beheer, omdat de onderneming nog vier ton van hem wil, plus de teruggave van zeventien kostbare koffiezetapparaten. Kooistra had de afgelopen vijf jaar een afnameverplichting van 70.000 kilo koffie, maar betrok slechts een kleine 30.000 kilo bij Smit & Dorlas en het bedrijf verdenkt hem ervan goedkope koffie van een ander merk te zetten in hun apparatuur.

En dan ligt er sinds gisteren de dagvaarding van Inbev, die betrekking heeft op betalingsachterstanden in een tiental cafes in het zuiden van het land en in Amsterdam op Luxembourg en The Three Sisters/NY Steak House, zaken waarop ook Heineken nog een vordering meent te hebben.

Een kort uitstapje naar Ibiza met zijn partner kreeg deze week een akelige wending toen hij door overvallers op straat met een mes werd gestoken, waarna hij, veertig euro lichter, met drie steekwonden op de intensive care terecht kwam. Kooistra, volgens Quote goed voor 130 miljoen euro, bracht de gebeurtenis zelf actief in het nieuws.

Zijn conflict met Heineken heeft al geleid tot sluiting van twee horecazaken in Amsterdam, Dante en Exit, en zal vermoedelijk nog deze maand een vervolg krijgen met de sluiting van café-bar April. Heineken wil nog enorme bedragen aan pacht innen, waarvan Kooistra zegt dat de bierbrouwer daarvoor niet bij hem moet zijn, maar bij de afzonderlijke uitbaters.

Hij heeft zijn honderd Nederlandse horecabedrijven - allemaal op toplocatie en met hoge bieromzetten - ondergebracht in een enorm spinneweb van BV's, die in juridische zin op afstand van hem staan, maar vrijwel altijd door zijn eigen mensen worden geleid.

Heineken heeft al moeten ervaren hoe ingewikkeld het is om aan incasso te doen bij de Kooistra-bedrijven, maar kennelijk laat Inbev zich daar niet door afschrikken. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat het conflict met Kooistra veel gelijkenis vertoont met dat tussen Heineken en Kooistra, maar dat ook nog 'een paar andere zaken' spelen, waarover hij verder niets wil zeggen. Begin dit jaar werd een door Inbev aangekondigd kort geding tegen Kooistra afgeblazen, nadat hij alsnog enkele bedragen overmaakte. Inbev wil nu van de contracten met Kooistra, dan wel zijn onderliggende BV's, af, omdat het bedrijf genoeg heeft van het aanhoudende gechicaneer.

In de publiciteit doen Kooistra en Hammerstein de eisen van de leveranciers af als onzinnig en gericht aan het verkeerde adres. Nadat Heineken bij de rechter een vordering van ongeveer twee miljoen euro kreeg toegewezen, legde Kooistra allerhande vorderingen op tafel die hij juist nog op Heineken zou hebben. Over de faillissementsaanvraag van Smit & Dorlas, waarover de rechter deze maand beslist, zei Kooistra: ''Ze proberen gewoon, vanwege de publiciteit op dit moment, om mij onder druk te zetten.'' (ALBERT DE LANGE)

Foto Jan van Breda

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden