S&P verlaagt kredietoordeel Nederland naar AA+

Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietbeoordeling voor Nederland verlaagd. Dat maakte de firma vandaag bekend. Minister Dijsselbloem van Financiën verwacht geen grote gevolgen voor de rente. Cyprus en Spanje gaan iets omhoog in de beoordeling van S&P.

null Beeld ap
Beeld ap

De kredietbeoordeling gaat van AAA met een negatief vooruitzicht naar AA+ met een stabiele verwachting. S&P verlaagde de beoordeling onder meer vanwege de zwakker dan verwachte economische groeivooruitzichten. Daarbij neemt de groei van het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking in een lager tempo toe dan vergelijkbare landen.

Het stabiele vooruitzicht van de kredietbeoordelaar is gebaseerd op 'politieke consensus ten opzichte van het indammen van de staatsschuld en tekorten'. Er is volgens S&P dan ook slechts een beperkt neerwaarts risico op de kredietwaardigheid.

Op halve kracht
De organisatie verwacht dat de Nederlandse economie in 2014 een groei zal laten zien van 0,5 procent en dan langzaam zal versnellen tot 1,5 procent groei rond 2016. Dat is op ongeveer halve kracht ten opzichte van de gemiddelde jaarlijkse groei in de periode 2004-2007 en 'duidelijk onder' de gemiddelde langetermijngroei van 1994-2009.

'Wij verwachten niet dat de reeële economische productie boven het niveau van 2008 uit zal komen voor 2017, en denken dat de sterke bijdrage van de export aan de groei onvoldoende is om tegenwicht te bieden aan de zwakke binnenlandse groei', aldus S&P. Desondanks kan het oordeel weer verhoogd worden als 'de groeivooruitzichten duidelijk verbeteren'.

S&P is de eerste kredietbeoordelaar die Nederland haar hoogste kredietstatus afneemt. Bij branchegenoten Moody's en Fitch heeft Nederland nog een AAA-status met negatieve vooruitzichten.

Nederland behoorde in de eurozone lange tijd tot een select groepje landen die een AAA-behoordeling hadden, zoals Duitsland en Finland. Er zijn nu nog slechts negen landen in de wereld die bij de 3 grote beoordelaars tot dit selecte gezelschap behoren.

Cyprus en Spanje
Standard & Poor's verhoogde de rating van Cyprus vandaag van CCC+ naar B- en hield het oordeel over de vooruitzichten van de eilandstaat op stabiel. De rating voor Spanje handhaafde de kredietbeoordelaar op BBB-, maar de firma verhoogde wel de beoordeling van de vooruitzichten van negatief naar stabiel.

Volgens S&P zijn de directe risico's ten aanzien van de hervormingen die Cyprus moet doorvoeren afgenomen en is daarmee ook de kans geslonken dat het land zijn schulden niet op tijd of onvolledig aflost.

Spanje is er in geslaagd haar schuldpositie te verbeteren dankzij een geleidelijke opleving van de economie. Hervormingen en Europees beleid zijn het land ook ten gunste gekomen, aldus S&P.

Dijsselbloem
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verwacht niet dat de verlaging van de kredietbeoordeling grote gevolgen heeft voor de rente die ons land betaalt over zijn schulden. 'Natuurlijk is het teleurstellend dat deze rating naar beneden is bijgesteld. Ik verwacht overigens geen wezenlijk effect op de rente. Je ziet dat de markt al heeft geanticipeerd. Nederland blijft gewoon een van de meest kredietwaardige landen ter wereld. De andere twee ratingbureaus, Fitch en Moodys, hebben nog recent de tripple A status van Nederland herbevestigd', aldus Dijsselbloem.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën: 'Natuurlijk is het teleurstellend dat deze rating naar beneden is bijgesteld. Ik verwacht overigens geen wezenlijk effect op de rente. Je ziet dat de markt al heeft geanticipeerd.' Beeld anp
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën: 'Natuurlijk is het teleurstellend dat deze rating naar beneden is bijgesteld. Ik verwacht overigens geen wezenlijk effect op de rente. Je ziet dat de markt al heeft geanticipeerd.'Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden