's Middags met een lijkkist door de stad en 's avonds een uitverkochte zaal

Het moet een vreemd gezicht geweest zijn toen drie mannen zich vrijdagmiddag met een gitzwarte lijkkist vanaf de Warmoesstraat, via de Wallen richting het Pleintheater in Oost begaven. De tocht begon te voet, maar eenmaal bij het Waterlooplein bleek de kist te zwaar en besloot theatercollectief Bokelaar per tram verder te gaan.

Een slotscène uit 'Lisa'.Beeld Nienke van Kamp

In de tram werd met gefronste wenkbrauwen gekeken naar het grote zwarte gevaarte. De bestuurder ging zelfs even met de conducteur in conclaaf over de vraag of ze de zes plankjes wel mee konden nemen. De uitkomst? Een paar haltes was geen probleem. En zo kwam de kist op de plek van bestemming, het Pleintheater waar 's avonds de première van het stuk 'Lisa' zou plaatsvinden als onderdeel van het Fringe Festival.

De voorstelling begint die avond om 21.15 uur. In de kleedkamer is de sfeer een uur voor aanvang gemoedelijk. De zenuwen zijn er, maar niet overdreven. Een voor een doen Jens van Kamp, Ronald Flohil, Jordy Vogelzang en Zara Dwinger hun make-up, waarbij de laatste de mannen de nodige tips geeft over mascara en lipstick. Daarna wordt er rustig nog wat gerommeld. De een rookt een sigaret, de ander gaat nog maar eens naar het toilet en weer een ander vraagt zich af waar zijn colbertjasje is gebleven.

Ondertussen worden ook de laatste attributen bij elkaar gesprokkeld: 'Waar zijn de bloemen voor op de kist?' en worden de puntjes op de i gezet. Regisseur Alex Groen: 'Het lijkt mij beter als de deur aan de zijkant (waar de acteurs af gaan) openblijft, want het is heel storend als die constant open en dicht gaat'. Iedereen knikt instemmend. Daarna wordt het avontuur van die middag maar weer eens besproken, want met een lijkkist door de stad lopen dat is toch wel een hele beleving. Zo vonden ook de toeristen, bouwvakkers en zelfs de prostituees op de Wallen die hun ogen uitkeken bij het voorbijkomen van het lugubere schouwspel.

Uitverkocht
Om 21.00 uur wil Bokelaar nog even een momentje voor zichzelf en Parool.nl verplaatst zich naar de inmiddels volledig gevulde foyer. Als dit geen uitverkochte zaal is? Die vraag kunnen we even later met ja beantwoorden als we een plekje mogen zoeken en zowel de zaal als het balkon helemaal gevuld worden met publiek. De voorstelling loopt gesmeerd, er wordt veel gelachen, maar op de pijnlijke momenten is het muisstil. Uiteindelijk wordt Bokelaar beloond met een staande ovatie. Enig smetje blijkt na afloop de schouder van Van Kamp die op een zeker moment uit de kom ging, maar er daarna gelukkig weer inschoot. Hij vertelt dat hij er volgende week aan wordt geopereerd.

Flauwvallen
Alle acteurs zijn tevreden, de voorstelling was beter dan de try-out vorige week in CREA. Goed dat ze die toch nog gedaan hebben, klinkt het. Jordy Vogelzang bekent dat hij de voorstelling op een wel heel bijzondere manier heeft beleefd. 'Het voelde constant of ik ging flauwvallen, ik zag overal spikkeltjes. Heel apart. Ik heb al heel vaak op het toneel gestaan, maar dit is me nog nooit overkomen'. Dan is het tijd voor iedereen om zich om te kleden en de dikke laag make-up te verwijderen. Wanneer de acteurs zich even later in de foyer laten zien, waar veel mensen zijn blijven hangen, worden ze met applaus ontvangen. Er is bier en wijn om het succes te vieren. Geen champagne, maar als dat er wel was geweest hadden er heel wat kurken geknald.

Bokelaar speelt 'Lisa' nog in het Pleintheater tot en met maandag 3 september. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van het theatercollectief en het Fringe Festival.

Alex Groen met de lijkkist in de tram.Beeld Jens van Kamp
Jens van Kamp en Zara Dwinger voorafgaande aan de voorstelling in de kleedkamer.Beeld Nienke van Kamp
Ronald Flohil en Jordy Vogelzang spelen samen een scène.Beeld Nienke van Kamp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden