RvS: 'Geen referendum nodig voor afschaffen referendumwet'

Het kabinet kan de wet over het raadgevend referendum intrekken zonder dat hier nog een referendum over hoeft te worden gehouden.

ANP
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft de intrekkingswet woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Beeld anp
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft de intrekkingswet woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.Beeld anp

Dat staat in een advies van de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

Intrekkingswet
Het kabinet zet spoed achter de intrekking van het raadgevend referendum. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft de zogenoemde intrekkingswet woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Ze heeft dat gedaan na het positieve advies van de Raad van State.

Het kabinet heeft steeds gezegd geen raadgevend referendum te willen over het afschaffen van de volksraadpleging. Volgens de Raad van State is dit een "zuivere'' benadering. Het adviesorgaan stelt dat de wetgever kan beslissen om in een latere wet af te wijken van de al bestaande wet.

Het raadgevend referendum geeft burgers de mogelijkheid zich uit te spreken over een wet die al is aangenomen. Dat gebeurde voor het eerst in 2016 over het Oekraïne-verdrag en komend jaar volgt er nog een over de 'aftapwet' die inlichtingendiensten nieuwe bevoegdheden geeft.

Volgens minister Ollongren was het raadgevend referendum bedoeld als tussenstap naar een bindend referendum, maar is zo'n correctief referendum inmiddels niet meer haalbaar omdat de politieke steun hiervoor ontbreekt.

Monddood
Volgens haar verwachten kiezers bovendien dat hun stem bij raadgevend referendum bindend is terwijl het alleen adviserend werkt. "En het gevolg is dat het instrument niet bijdraagt aan het vertrouwen in de politiek'', aldus Ollongren.

Tegenstanders van de afschaffing vinden dat kiezers monddood worden gemaakt, omdat zij zich niet meer zelf over wetten kunnen uitspreken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden