Update

RVD spant rechtszaak aan tegen Nieuwe Revu

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) begint namens het Koninklijk Huis een rechtszaak tegen Nieuwe Revu. Dat liet de RVD woensdag weten. Aanleiding is de publicatie van foto's van prinses Amalia in de privésfeer door het weekblad. Het tijdschrift fotografeerde haar op het hockeyveld.

Redactie
De cover van de Nieuwe Revu deze week Beeld Sanoma
De cover van de Nieuwe Revu deze weekBeeld Sanoma

De Oranjes stelden de mediacode in 2005 in om hun persoonlijke levenssfeer te beschermen. In ruil voor fotosessies worden de media geacht de koninklijke familie tijdens privémomenten, zoals vakanties, met rust te laten. De foto van Amalia is niet tijdens zo'n fotosessie genomen.

'Kwalijke situatie'
'Onwelgevallige verhalen en élke foto die niet gemaakt is tijdens een 'persmoment', worden automatisch tot 'privé-aangelegenheden' bestempeld, en zouden dus niet gepubliceerd mogen worden. Een kwalijke situatie, waar wat Nieuwe Revu betreft verandering in moet komen. Wij doorbreken deze week de mediacode van de Oranjes, die wat ons betreft niet past in een moderne democratie', aldus het blad.

Hoofdredacteur Erik Noomen heeft er dus geen bezwaar tegen om foto's te tonen van het privéleven van het 9-jarig prinsesje, zoals tijdens het sporten. 'Nee, geen enkel bezwaar. Foto's van een dergelijke onschuldige lichtheid zijn geen grove inbreuk op de privacy. Je moet ook niet vergeten dat haar ouders haar al jaren naar alle persmomenten meesturen', zei hij vandaag tegen Volkskrant.nl. 'Het is niet zo dat we met die foto's haar ontwikkeling, dan wel haar welbevinden ondergraven. Nee, daar heb ik echt geen bezwaar tegen. Ik zou het echter wel verschrikkelijk vinden als mensen straks in de struiken gaan hangen en negatieve foto's gaan maken.'

Juridische stappen
De RVD heeft de uitgever en hoofdredacteur van Nieuwe Revu laten weten dat juridische stappen zullen worden ondernomen. In dat verband zal binnenkort een bodemprocedure aanhangig worden gemaakt', zo liet de RVD desgevraagd weten.

Er is eerder een rechtszaak geweest tegen het Amerikaanse persbureau AP dat foto's verspreidde van het prinselijk gezin tijdens de zomervakantie in Argentinië. Die zaak werd door Willem-Alexander en Máxima gewonnen.

Prinses Amalia met haar moeder prinses Maxima en zusjes Alexia en Ariane in de koninklijke trein. Beeld ANP
Prinses Amalia met haar moeder prinses Maxima en zusjes Alexia en Ariane in de koninklijke trein.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden