RvC tóch positief over subsidie Scheepvaart- en Persmuseum

De Raad voor Cultuur (RvC) heeft positief gereageerd op de nieuwe aanvragen van het Scheepvaartmuseum en het Persmuseum en adviseert de instellingen de komende drie jaar toch te subsidiëren.

De beoordeling in mei van dit jaar was niet mals. De eerste aanvraag die het museum deed was dusdanig onduidelijk, dat de RvC adviseerde helemaal geen subsidie te verstrekken.

Een harde klap, voor het museum dat jaarlijks op twee miljoen euro van het Rijk kon rekenen. Het Scheepvaartmuseum kreeg wel de tijd om, onder leiding van de nieuwe directeur een vollediger plan in te dienen met een langetermijnvisie en programmering die beter was uitgewerkt. En dat is gelukt.

"De raad is positief over het aangepaste activiteitenplan. Het gekozen profiel is helder en de bijbehorende thema's aansprekend. Het museum werkt deze thema's in het aangepaste plan goed uit in de verschillende activiteiten."

Persmuseum
Ook het Persmuseum krijgt na een eerder nul op rekest nu wel geld. De RvC verzocht in mei om meer duidelijkheid over de fusie tussen het museum en Beeld en Geluid in Hilversum.

Dat gaf het Persmuseum, in een plan dat getuigt van 'zelfreflectie en nieuw elan'. Het aangepaste activiteitenplan stemt de raad eveneens positief. Komend jaar verhuist de expositieruimte van het Persmuseum naar de Hilversumse collega's.

De studiezaal aan de Zeeburgerkade en het archief, dat is opgeslagen bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, blijven in Amsterdam.

Totaal
In totaal oordeelde de raad over 13 miljoen aan plannen die eerder waren afgekeurd. De raad wees de museale presentatie van Slot Loevestein opnieuw af (82.000 euro), net als het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (790.000 euro), een onderdeel van het Nederlands Openluchtmuseum.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden