Ruzies rond het faillissement van Medisch Centrum Amstelveen

Ruzies rond het faillissement van Medisch Centrum Amstelveen bieden een onthullend inkijkje in de mores van de zorg. Van schimmige transacties tot handjeklap.

Dit voorjaar ging het ziekenhuis faillietBeeld Floris Lok

Hoofdrolspelers in het moddergevecht zijn curator Paul Schaink en oud-bestuurder van het ziekenhuis Mario de Wit, tevens een belangrijke speler in de verslavingszorg.

MC Amstelveen legt zich toe op relatief eenvoudige operaties. Dit voorjaar ging het ziekenhuis failliet. Curator Schaink beticht De Wit ervan miljoenenverliezen verborgen te hebben gehouden en 162.000 euro te hebben weggesluisd. Dat geld eist Schaink in een kort geding terug.

Kort geding
Schaink heeft jaarrekeningen van het ziekenhuis ongeldig laten verklaren omdat schuldeisers zijn benadeeld. Hij overweegt een rechtszaak tegen De Wit vanwege onbehoorlijk bestuur. Er loopt al een rechtszaak tegen hem over vier ton aan achterstallige pensioenpremies.

De Wit is grondlegger en topman van Solutions, de grootste particuliere verslavingszorginstelling in Nederland en België. Hij heeft een klacht tegen curator Schaink ingediend bij de Orde van Advocaten wegens een 'heksenjacht'.

Doorstart
Dit voorjaar trokken ze nog gezamenlijk op bij pogingen een doorstart te maken. De Wit ontkent geld te hebben weggesluisd. "Integendeel, ik heb nog 3,2 miljoen euro tegoed. De curator gaat procederen om geld te krijgen van zijn grootste schuldeiser. Hoe achterlijk kan het zijn?"

Schaink bevoordeelt volgens De Wit zijn eigen kantoor, Blix Advocaten, door zich in het kort geding morgen te laten vertegenwoordigen door een kantoorgenoot. "Hoe snel kan Blix Advocaten rijk worden van een curatorschap? Door dit soort dingen te flikken!"

Illegaal verkocht
De curator verwijt De Wit de (geslaagde) overname van MC Amstelveen te hebben bemoeilijkt, doordat zijn zoon in juni de computersystemen met alle patiëntgegevens op zwart zette nadat hij met een smoes het gebouw was binnen gekomen.

Volgens De Wit was dat nodig omdat het patiëntenbestand illegaal dreigde te worden verkocht. Hij zegt dat er een handgemeen was, waarbij Schaink zijn zoon bedreigde. Schaink weigert commentaar.

Lees verder: Faillissement Medisch Centrum Amstelveen leidt tot financiële oorlog [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden