Ruzie tussen GGD en GGZ-instellingen leidt tot falende zorg

Ruzie, groeiende ergernis en kibbelende bestuur­ders. De zorg voor Amsterdamse psychiatrische crisispatiënten is een strijdtoneel. Twee grote zorgorganisaties vechten elkaar de tent uit en bemiddeling faalt keer op keer.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten in bezit van Het Parool.

De jarenlange ruzie tussen de GGD en GGZ-instellingen heeft geleid tot gebrekkige zorg voor Amsterdamse psychiatrische crisispatiënten, met mogelijk doden tot gevolg.

De GGD is een gemeentelijke instelling die gaat over de openbare geestelijke gezondheidszorg, de private GGZ verleent psychiatrische zorg. Bij de zorg voor verwarde personen moeten ze samenwerken, maar vanaf 2014 maken ze ruzie.

Slechte samenwerking
In een noodkreet heeft de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam (GGZ) in 2017 bij de toenmalige wethouder Eric van der Burg (Zorg) voorbeelden gegeven van casussen waarbij de slechte afloop mogelijk is veroorzaakt door slechte samenwerking tussen de GGD en de GGZ, zo blijkt uit documenten die via een Wob-procedure zijn verkregen. De wethouder Zorg is politiek verantwoordelijk voor een goede samenwerking.

Zo is de 10-jarige Ferdyan uit de Spaarndammerbuurt in 2014 thuis doodgestoken door zijn psychotische vader, die naderhand werd veroordeeld tot tbs. De man is gezien door de GGD, maar is ondanks zijn psychiatrische problemen nooit beoordeeld door de GGZ-crisisdienst, die de man gedwongen had kunnen opnemen.

Ellende in de stad
Een direct verband tussen de dood van Ferdyan en de ruzie tussen de GGD en GGZ is er officieel niet en zelfs bij optimale psychiatrische zorg kunnen fatale incidenten niet worden uitgesloten. Maar opname had mogelijk wel veel leed kunnen voorkomen. Door veel betrokkenen wordt het als het bewijs gezien dat gebrek aan samenwerking tussen de zorginstanties leidt tot veel ellende in de stad.

De crisiszorg voor verwarde mensen die ook gevaarlijk kunnen zijn, is onoverzichtelijk. Er zijn drie zelfstandige crisisdiensten: de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam (GGZ), Veilig Thuis (GGD) en Vangnet en Advies (GGD). Ze gaan alle drie op noodsituaties af.

Geen gemeenschappelijke visie
'Ze werken voor een groot deel onafhankelijk van elkaar, hebben geen gemeenschappelijke visie en wisselen geen informatie uit,' schrijft de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam (GGZ) aan de gemeente. 'Dat heeft gevolgen voor de patiënt, maar ook voor de veiligheid van de persoon zelf en de omgeving.'

In de periode dat de GGD en GGZ ruzieden, vanaf 2014 tot nu, zijn naar schatting tien slachtoffers gevallen bij incidenten waar een slechte samenwerking aan de orde was.

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd heeft weliswaar geconcludeerd dat er bij fatale incidenten in Amsterdam geen grote fouten zijn gemaakt, maar de Inspectie is nooit op de hoogte gebracht van de ruzie tussen GGD en GGZ. De ruzie als zodanig en de gevolgen daarvan waren nimmer het onderwerp van Inspectie-onderzoek.

'Spanning'
Simone Kukenheim is sinds 2018 wethouder Zorg. Zij stelt dat er in het verleden 'spanning' was tussen de organisaties, maar dat die nu niet meer aan de orde is. Mediation heeft de plooien gladgestreken, aldus Kukenheim.

"Vanuit de GGZ hoor ik niet dat er in de afgelopen anderhalf jaar issues in de samenwerking zijn. Er waren voldoende gelegenheden om die aan te kaarten, maar dat is niet gebeurd. Als er nu spanning was, zou ik ingrijpen. Het gaat om kwetsbare Amsterdammers."

Lees zaterdag de volledige reconstructie van de ruzie tussen GGD en GGZ in de krant en op Parool.nl.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden