Ruzie Rembrandtpark gesust

AMSTERDAM - Het nieuwbouwproject Andreas Ensemble kan worden gebouwd, met of zonder weg door het Rembrandtpark. Na jaren van hoog oplopende ruzies over de weg zijn stadsdeel Slotervaart en parkliefhebbers eruit gekomen.De bouw van de 270 woningen, bedrijfsruimten en een hotel ligt al sinds half januari van dit jaar stil. De Raad van State besloot toen, na bezwaren van de Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark (VVR), dat het stadsdeel de gevolgen voor de luchtkwaliteit rond de nieuwe wijk voor de tweede maal moest onderzoeken.

De VVR trekt deze bezwaren tegen de bouwvergunning nu in, omdat stadsdeelbestuurder Ineke Ketelaar (PvdA) heeft toegezegd dat ze het sterk verouderde bestemmingsplan voor het gebied zal 'bevriezen'. Begin mei bleek dat dat bestemmingsplan, uit 1973, burgers geen mogelijkheden gaf een weg door het park, dat sinds 1996 een beschermde status heeft, tegen te houden. Dat betekende dat de VVR juridisch lamgelegd was.

Slotervaart zal het bestemmingsplan nu alsnog voor 2008 aanpassen, opdat een gang naar de rechter weer tot de mogelijkheden van de parkvrienden behoort.

''We krijgen dan een eerlijke kans om de weg door het Rembrandtpark tegen te houden,'' zegt een tevreden Janse Schöttelndreier van de VVR.

De bouw op het Andreasterrein zal binnenkort beginnen. Kopers kunnen dan waarschijnlijk in 2009 hun nieuwe woning betrekken.

Stadsdeelbestuurder Ketelaar blijft overigens vinden dat een weg naar de nieuwbouwwijk noodzakelijk is. Wel is ze erg blij dat de lucht tussen het stadsdeel en de VVR is geklaard. ''Nu hoeven we niet voor elk wissewasje naar de rechter te hollen.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden