Ruzie over Frankendael

Grand Cafe Frankendael. Foto Floris Lok Beeld
Grand Cafe Frankendael. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - De rechtbank heeft vorige week vlak voor kerst bepaald dat grand café Frankendael, aan de Middenweg, door exploitant Martin van den Dungen onmiddellijk dient te worden ontruimd.

Die ontruiming was in een civiele procedure geëist door de eigenaar van het gebouw, H&R Holding, ofwel de erven van vastgoedmagnaat Bertus Lüske, vanwege oplopende huurschulden.

Lüske, die het gebouw destijds zelf exploiteerde als restaurant, werd in augustus 2003 voor de deur van Frankendael geliquideerd; de moord is nooit opgelost.

De rechtbank heeft bepaald dat Martin van den Dungen, in het verleden eveneens exploitant van Marcanti in de Jan van Galenstraat, Frankendael binnen tien dagen dient te ontruimen; laat hij dat na, dan dient hij forse boetes te betalen.

Van den Dungen geeft toe dat de rechter ontruiming heeft bevolen. Hij spreekt berichten op onder andere internet echter tegen dat hijzelf of Frankendael failliet zouden zijn.

''Sterker, er is óók geen sprake van dat Frankendael dicht gaat,'' aldus Van den Dungen. ''Direct na het vonnis zijn we in overleg getreden met H&R Holding, en inmiddels is daar een overeenkomst uitgerold. Die komt erop neer dat ik gewoon in Frankendael mag blijven zitten als ik mijn schulden aan H&R voldoe. Die schulden worden binnenkort betaald.''

In de overeenkomst zelf staat: 'De zaak kan derhalve slechts worden geregeld wanneer conform het bovenstaande integrale betaling van alle verschuldigde posten plaatsvindt.' Dat komt neer op een paar maanden huur en terugbetaling van een lening van een kwart miljoen.

Tussen Van den Dungen en de erven-Lüske kwam het vorig jaar al een paar keer tot procedurele schermutselingen. Destijds wees de kantonrechter nog bij herhaling eisen van H&R tot ontruiming en onmiddellijke betaling af.

''Frankendael Beheer (Van den Dungens exploitatiemaatschappij - red.) is ook na dat vonnis van de kantonrechter te laat geweest met het betalen van de huurtermijnen, regelmatig meer dan twee maanden,'' oordeelt de rechtbank nu.

Van den Dungen is daarnaast in procedures verwikkeld met de omstreden zakenvrouw Patricia Ruizendaal, die de exploitatie van Marcanti van hem overnam. (BART MIDDELBURG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden