Ruzie om ontwerp REM-eiland

Twee keer het REM-eiland: boven het ontwerp van Noordwestzes, onder de horecaversie van Concrete. Beeld
Twee keer het REM-eiland: boven het ontwerp van Noordwestzes, onder de horecaversie van Concrete.

Het vermaarde REM-eiland is dinsdagochtend vanuit Delfzijl in de Amsterdamse haven aangekomen en is direct de inzet van een knetterende ruzie tussen twee architectenbureaus.

Wie is de bedenker van de verbouwing van het voormalige zenderpirateneiland tot restaurant in het water? Projectontwikkelaar De Key/Principaal en het Amsterdamse architectenbureau Concrete presenteren het deze week als hun project, maar ook architectenbureau Noordwestzes claimt het auteurschap van dit opvallende object.

Lody Trap van dat Alkmaarse architectenbureau maakte in 2006 al een voorlopig ontwerp voor het REM-eiland, bedoeld als publiekstrekker voor de nieuwe wijk Overhoeks in Amsterdam-Noord.

De ontwikkelaars van die wijk zagen ervan af. Trap bood het plan aan bij De Principaal en sprak erover met horecaondernemer Nick van Loon. ''Ze waren allemaal heel enthousiast en door onze inzet is het eiland gered van de sloop. Maar De Principaal en Van Loon zijn met ons plan aan de haal gegaan,'' zegt Trap.

Van Loon zegt dat het hem vrij staat voor een ander architectenbureau te kiezen. Concrete uit Amsterdam leverde het ontwerp voor het voormalige televisieplatform.

De Principaal zegt dat het in 2006 geen mogelijkheid had het plan van Trap te realiseren en beschouwt het plan van Van Loon en Concrete als 'een nieuw plan'. Bovendien, stelt de ontwikkelaar, was het platform niet in het bezit van bureau Noordwestzes.

Trap wil nu naar de rechter. ''Ik heb Concrete er in de zomer van 2008 al op gewezen dat het mijn plan aan het uitwerken was. Daar hadden ze geen boodschap aan.'' (JOOST ZONNEVELD)

Lees verder in Het Parool: Geding restaurant Houthaven
Architectenbureau Noordwestzes neemt juridische stappen tegen het Amsterdamse bureau Concrete en projectontwikkelaar De Key/Principaal. ''Ze zijn met ons ontwerp voor het REM-eiland aan de haal gegaan,'' zegt Lody Trap van Noordwestzes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden