Ruzie om jeugdhonk in Zuid ontspoort

Stadsdeel Zuid wil in de strijd tegen een groep overlast veroorzakende jongeren mobiel cameratoezicht en de Voetbalwet inzetten.

Rob Rombouts
Jeugdcentrum aan de Vechtstraat 77A Beeld www.klaasfopma.nl
Jeugdcentrum aan de Vechtstraat 77ABeeld www.klaasfopma.nl

De groep van ongeveer twaalf jongeren, voornamelijk van Marokkaanse afkomst, voert een oorlogje tegen Jongerencentrum 't Plein Dynamo in de Vechtstraat nadat hun de toegang is ontzegd. Ruiten werden ingegooid en op muren verschenen antisemitische teksten.

Het pand is inmiddels uitgerust met extra sensorlampen en vijf camera's. Politie en toezichthouders houden het pand in de gaten, helemaal als medewerkers van het centrum aankomen of vertrekken.

Minstens één van de jongens is bekend uit de Top 600 van gewelddadige, veelal jonge criminelen. Ook bewoners en winkeliers worden geïntimideerd; in de buurt worden ruiten ingegooid. Deze Winterdijkpleingroep is vaak te vinden in de Vechtstraat, op het President Kennedyplantsoen, het Meerhuizenplein, het IJsselplein en Borssenburgplein.

Via de Voetbalwet, die niet alleen toepasbaar is op hooligans maar ook op andere groepen overlastveroorzakers, is het mogelijk een groepsverbod en meldingsplicht op te leggen. Stadsdeel Zuid vraagt in een brief aan de gemeenteraad om mobiel cameratoezicht. 'Wettelijk kan mobiel cameratoezicht pas volgend jaar, maar dan ligt ons verzoek er al. De burgemeester beslist,' zegt stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar.

Lees vandaag (26-11) meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden