Ruzie om gratis parkeerplaatsen in Noord

Ruim een maand na de invoering leidt betaald parkeren in Noord tot ergernis. Vooral bij bewoners van straten waar auto's nog gratis mogen staan.

Op de Waddenweg claimen bewoners hun 'eigen plek'. Beeld Jesper Boot
Op de Waddenweg claimen bewoners hun 'eigen plek'.Beeld Jesper Boot

Auto's op de stoep, dubbelparkeerders en toeristen. Bewoners van de wijk Blauwe Zand werden vorige maand verrast door een verkeers­chaos die ze alleen kenden uit de drukke binnenstad.

Sinds betaald parkeren per 1 juli is uitgebreid naar grote delen van Noord, is het in de straten rondom de Waddenweg dringen voor de laatste gratis plekken.

"Automobilisten halen hun vouwfiets uit de achterbak om verder te fietsen naar hun werk." Harry Pluis ziet het vanuit zijn voortuin gebeuren. "Dat betaald parkeren komt hier ook," zegt hij.

Pylonnen
Buurvrouw Marian Kivits ziet dat liever vandaag dan morgen gebeuren. Ze is bang dat de situatie anders escaleert. "Onlangs is de spiegel van de auto van mijn buurjongen eraf geslagen, omdat hij iemands parkeerplekje had ingepikt. Hij stond er alleen omdat zijn eigen plaats al bezet was. Ik ben bang dat het niet bij het vernielen van auto's blijft."

Op de Waddenweg worden parkeervakken bezet gehouden met pylonnen, bakfietsen en brommers. Er zijn her en der nog plekken vrij, maar buurtbewoners verwachten dat het na de zomervakantie weer hommeles is. Toeristen maken dan plaats voor forensen.

"Net na de invoering van de parkeertarieven was het hier een drama," meldt Jolanda Vlaarhoven. Zij begrijpt best dat Noorderlingen van elders hier hun auto neerzetten. "Ze zijn al zo arm en dan moeten ze ook nog eens parkeergeld betalen."

Arme wijk
Dat frustreert ook Dennis van den Burg van Ambulia Dierenspeciaalzaak. Voor zijn deur, verderop in de Vogelbuurt, betalen bezoekers sinds vorige maand 1,30 euro per uur. "Hoe kun je dat in godsnaam doen in een van de armste wijken van Nederland?"

Hij denkt dat inwoners van Noord de Noord/Zuidlijn vooral zullen gebruiken voor ritjes naar de rechtbank. "Een parkeerboete van 80 euro blijft snel liggen als je al je geld nodig hebt om te eten. Voor je het weet, is het 1000 euro."

De Taartenkamer in de Vogelbuurt kan erover meepraten. In een maand kwamen er tien boetes van zo'n vijftig euro per stuk. De twee bedrijfsauto's hebben een vergunning, dus men hoopt maar dat het om een foutje gaat.

Jans de Prijker heeft juist baat bij het betaald parkeren. Haar huisje wordt 'niet meer ingebouwd door auto's'. "En als je geen 1,30 euro kan betalen, moet je maar niet met de auto komen."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden