Ruzie om café De Engel op Zeedijk escaleert

Een uit de hand gelopen burenruzie tussen slijterij McCarthy's en café De Engel van Amsterdam op de hoek Zeedijk/Oudezijds Kolk heeft de discussie over optreden tegen overlast in de binnenstad weer doen oplaaien.

Wanda Nikkels
Door klachten van de buren behoort café De Engel tot de meest overlastgevende horeca in de binnenstad. Beeld Jan van Breda
Door klachten van de buren behoort café De Engel tot de meest overlastgevende horeca in de binnenstad.Beeld Jan van Breda

Op de Zeedijk wordt het niet hardop gezegd, maar een vaste klant van een naburig café weet het zeker: "Eigenlijk deugen beide partijen niet." Hij doelt op Martin McCarthy van de gelijknamige slijterij op de Zeedijk en een tabakswinkel op de Oudezijds Kolk.

Met zijn partner, Henk Lus, en overbuurman Wim Boef klaagt McCarthy al jaren over het terras van de andere partij: de cafés De Engel van Amsterdam en De Engel Next Door op de hoek van de Kolk, beide eigendom van André Leinenga.

Boetes
Het drietal doet dat zo vaak dat De Engel in de top drie staat van overlastgevende horeca in de binnenstad en al heel wat boetes heeft moeten betalen. Boef: 'Keer op keer kunnen we onze winkels en huizen niet bereiken door de enorme mensenmassa die daar staat. Dat is toch niet normaal?' Volgens hem zijn ze vanwege hun klachten diverse keren bedreigd en uitgescholden voor NSB'ers, met als voorlopig dieptepunt de gebeurtenissen vorig weekeinde tijdens de Amsterdam Pride.

Juist op één van de drukste dagen van het jaar besloot Leinenga De Engel een uur eerder dicht te gooien uit angst voor de zoveelste boete vanwege het uitwaaieren van het terras. Zijn (homoseksuele) clientèle pikte dit niet en richtte zijn woede op de klagende buren. Onder luid gejoel werden McCarthy, Lus en Boef onder politiebegeleiding afgevoerd.

Petitie
Eén van de vaste klanten van De Engel, Colin Dixon, begon een petitie op internet tegen de in zijn ogen persoonlijke vendetta van de buren en tegen de manier waarop het stadsdeel op naleving van de regels let.

Lees vandaag meer in Het Parool.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden