Plus

Ruzie in rechtszaal tussen Benaouf A. en Anouar B.

Benaouf A. was onder zware druk gezet terug te nemen dat hij Anouar B. herkend heeft als één van de moordenaars van zijn vrienden in de Staatsliedenbuurt eind 2012. In plaats daarvan zocht en kreeg hij de confontatie in de rechtszaal.

Benaouf A. in de rechtszaal Beeld anp
Benaouf A. in de rechtszaalBeeld anp

In de onderwereld waren velen er van overtuigd: Benaouf A. (34) zou in het hoger beroep zijn belastende verklaring wel terugnemen die een belangrijke pilaar is onder de veroordeling tot levenslang van Adil 'Kinker' A. (30) en Anouar 'Popeye' B. (38).

Zo niet, zo was hem onder meer te verstaan gegeven, dan zouden getrouwen van de verdachten volop voor hem belastende informatie openbaren. Wie dacht dat hij zich liet intimideren, werd woensdag verrast, in de zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol.

In de getuigenbank zat een zéér strijdbare Benaouf A. die uitdrukkelijk bij zijn verklaringen bleef én die verdachte Anouar B. met gemak zo op de kast joeg dat het gerechtshof hem uit de rechtszaal verwijderde en terugstuurde naar de gevangenis.

"Ze proberen mij te chanteren met bepaalde dingen om mijn verklaring terug te trekken," zei Benaouf A. in de ochtend. "Ik heb gezegd dat ik voor niemand buig. Ik blijf bij mijn standpunt, voor de familie van die jongens."'

Die jongens' zijn Saïd el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28). Zij werden op 29 december 2012 met grof geweld geliquideerd in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, door twee groepjes daders die het vooral op Benaouf A. hadden voorzien. Hij ontkwam met geluk.

Kalasjnikov
Op hun vlucht hadden Anouar B., Adil A. en hun in Marokko veroordeelde vriend Hamza B. vanuit hun Audi van dichtbij met een kalasjnikov op twee motoragenten geschoten. Net zoals tijdens het verhoor in de rechtszaak in 'de bunker' van de rechtbank in Osdorp, in 2016, liepen de gemoederen woensdag al snel hoog op toen Benaouf A. met de verdachten in één zaal was geplaatst.

A. is zelf veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het aansturen van een andere liquidatie. Hij zat na een verijdelde bevrijdingspoging tot vorige week een jaar in totale afzondering in de zwaarst beveiligde gevangenis van het land.

"Ik had zo lang niet met mensen gepraat dat ik niet eens uit mijn woorden kon komen als ik bezoek had." In de rechtszaal lukte dat prima. Anouar B. en hij wisselden eerst wat dreigementen uit, na de lunch ontspoorde het verhoor.

Op de vraag van B.'s advocaat Inez Weski wat Anouar had gedragen toen Benaouf hem in een waterpijpcafé had gezien? Benaouf A.: "Lingerie. Roze, denk ik." De licht ontvlambare Anouar B. hield het niet meer.

Nadat de getuige op een vraag had gezegd dat hij zich iets niet meer kon herinneren: "Ik kan me je zus goed herinneren!" Benaouf A. en Anouar B. verloren zich in een scheldpartij waarin ze allebei opstonden.

Het gerechtshof, dat bij aanvang van de zitting al had gewaarschuwd dat iedereen zich moest gedragen, onderbrak de zaak en stuurde Anaour B. terug naar de gevangenis. De zaak ging verder met alleen nog verdachte Adil A. en getuige Benaouf A. met hun advocaten in de zaal.

Benaouf A. wilde tegen advocaat Weski nog kwijt dat hij 'de kop' van haar cliënt Anouar B. 'het liefst van zijn lichaam af zou trekken'.

De zaak gaat op 31 oktober verder met nog één inleidende zitting en wordt dan vanaf 10 december gedurende naar verwachting zes dagen inhoudelijk behandeld.

Lees ook: Benaouf A. over liquidaties: 'Anouar B. zat in Audi'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden