Ruzie in Marokkaanse rechtbank tussen advocaten Hamza B. en slachtoffers

Hamza B. (27) kwam vandaag in Marokko voor de rechter voor zijn vermoede rol bij de liquidaties in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012. Na een zeer emotionele zitting, waar de advocaten van B. en slachtoffers elkaar in de haren vlogen, werd de zaak aangehouden tot 9 december.

Hamza B. op archiefbeeld van RTVNH. Hij kwam toen op tv omdat hij samen met een vriend een overval in Amsterdam-West zou hebben verijdeld. Beeld Screenshot RTVNH

Hamza B. (Amsterdam, 1987), op straat bekend als Chiepchiep, zal zich in de gevangenis van Tanger verbijten. Hoe kon hij zo stom zijn uit zijn onderduikplekken in het Rifgebergte naar Tanger te gaan, om zich daar in de kijker te spelen door over het strand te joggen en zeer aanwezig te zijn in de clubs aan de roemruchte boulevard - zoals Club 555 en Club Snob? Hoe haalde hij het in zijn hoofd op 21 juni 2013 zelf zijn vriendin uit Nederland af te halen van vliegveld Ibn Battouta bij Tanger, terwijl in Nederland al twee medeverdachten waren gepakt?

Een arrestatieteam werkte hem tegen de grond bij zijn auto met draaiende motor. Tijdens zijn eerste verhoren kreeg hij klappen, weet zijn omgeving zeker.

Hamza B. zou vandaag, was de verwachting van justitie, als eerste van de drie gedetineerde hoofdverdachten van de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt, 29 december 2012, zijn strafeis horen. De twee anderen, Adil A. en Anouar B., worden waarschijnlijk in het voorjaar berecht.

Een miljoen procent
De drie zouden samen in de Audi hebben gezeten van waaruit werd geschoten. Het beoogde, maar ontkomen, doelwit van de schietpartij, Benaouf A., zei dat hij Anouar B. 'een miljoen procent' had herkend als bijrijder. De bestuurder 'had zijn bivakmuts al naar beneden', maar A. had op straat gehoord dat het Hamza is geweest. Ook dna-sporen in de auto en op een bivakmuts en afgeluisterde telefoontjes tussen Hamza en zijn vriendin wijzen in zijn richting.

In de samenvatting die de Marokkaanse onderzoeksrechter van het dossier maakte, lijkt Benaouf A. tot verontwaardiging van Hamza veel stelliger. Daarin staat dat A. heeft gezegd dat Hamza de auto bestuurde en dat die 'één van de personen was die het vuur openden'.

De gewezen kickbokser Hamza is vaker beschuldigd van ernstige misdrijven, waaronder (gewelddadige) overvallen en de liquidatie van zijn zwager in 2007, en een poging tot moord op een voormalige vriend van zijn zus. Van de zwaarste verdenkingen is hij vrijgesproken.

Dat justitie ervan uitging dat de zaak vandaag zou worden behandeld en dat misschien zelfs al een uitspraak zou komen, was opmerkelijk. De verdediging leek daarop niet toegerust. Nader onderzoek dat al in Nederland was gelast, vooral naar dna dat in de Audi is aangetroffen, is niet voltooid. Een Amsterdamse delegatie van justitie en recherche is in Tanger, in het vertrouwen dat de rechtbank voldoende bewijzen zou zien om B. te veroordelen. Dan dreigt levenslang.

Maar zo ver is het vandaag niet gekomen. De rechtbank besloot tot uitstel na een zitting waarin de advocaten en de slachtoffers elkaar in de haren vlogen. De zaak gaat 9 december verder.

De vete in de Amsterdamse onderwereld

Hoe zat het ook alweer? Bekijk hier een visuele weergave van de liquidaties in de Amsterdamse onderwereldvete.

Tijdlijn: de oorlog in de Amsterdamse onderwereld.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden