Ruzie imam Ummah-moskee voor de rechter

Het conflict rond een salafistische imam in de Amsterdamse Al-Ummah-moskee, een van de grootste gebedshuizen van Nederland, loopt uit op een rechtszaak. Het bestuur wil met een gang naar de rechter het contract laten ontbinden van de omstreden imam.

Bas Soetenhorst en Rasit Elibol
Beelden van de bewakingscamera van de Al Ummah Moskee Beeld Screenshot Facebook
Beelden van de bewakingscamera van de Al Ummah MoskeeBeeld Screenshot Facebook

Volgens verschillende bronnen tracht een kleine, goed georganiseerde groep salafisten de macht te herwinnen. Vlak voor de zomervakantie werd een door hen gesteund bestuur vervangen. Bij het scheiden van de markt regelden de afzwaaiers een langdurig contract voor de imam.

Het huidige bestuur wil van hem af en begint een juridische procedure om de imam via de rechter te ontslaan. De geestelijke zou kwaad bloed hebben gezet door te hameren op verschillen tussen soennieten en sjiieten. Ook zou hij zich keren tegen het gebruik om na het avondgebed met een groep de Koran te reciteren.

Mishandeling
De spanningen kwamen vorige maand aan de oppervlakte door videobeelden waarop een broer van de imam een hoogbejaarde gebedsoproeper mishandelt. De broer was al eens betrokken bij een soortgelijk incident met een moskeebezoeker.

De politie zegt geen religieus geschil te zien. De spanningen in de Ummah-moskee hangen samen met jongeren die een plek opeisen met radicalere taal dan de eerste generatie gewend is, aldus de politie.

Khalid Kasem, advocaat van het moskeebestuur, zegt dat het conflict met de imam het gevolg is van een optelsom van incidenten, deels in de arbeidsrechtelijke sfeer. "Het is niet aan mij om te zeggen of het om salafisme gaat. Duidelijk is wel dat het vorige bestuur, dat de imam benoemde, geen draagvlak had in de moskee. Het huidige bestuur heeft dat wel."

Machtsstrijd
De machtsstrijd in de Ummah-moskee staat niet op zichzelf. Het Parool beschrijft zaterdag een reeks moskeeën waar jonge salafisten op de deur kloppen, omdat ze geen aansluiting vinden bij de bestaande moskeeën. Ze beginnen om die reden zelf een gebedshuis, zoals bij de Malikmoskee, of proberen zoals in de Ummahmoskee invloed te krijgen.

De jonge salafisten zitten op de lijn van de Saoedische geestelijken. Zo werkt de Al-Islaammoskee in Osdorp samen met stichting An-Nasieha, die vertaald lesmateriaal aanbiedt voor kleine kinderen van het ministerie van Opvoeding en Onderwijs van Saoedi-Arabië. De Qubamoskee in Noord heeft banden met de Moslim Wereld Liga. Die geldt als de Nederlandse afdeling van de Muslim World League, waarmee Saoedi-Arabië zijn versie van de islam promoot, het wahabisme.

Ook de Utrechtse imam Suhayb Salam, die deze week in het nieuws was met omstreden koranlessen, was in oktober nog spreker op een jongerenconferentie van de Qubamoskee.

Tawheed
Zijn vader is ook geen onbekende in Amsterdam, hij heeft banden met de El Tawheedmoskee in Oud-West, het belangrijkste en oudste salafistische centrum van Amsterdam. Daar kwamen lieden die later zijn afgereisd naar Syrië. Mahmoud El Shershaby is er al sinds jaar en dag geestlijk leider. Hij stelde ooit voor om Joden te benutten als brandhout voor de hel.

Lees ook: Salafisme in Amsterdam: veteranen vs jeugd [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden