Ruzie dreigt over sloop Binnengasthuisterrein

Het Binnengasthuisterrein. © Peter Elenbaas

Stadsdeel Centrum stuurt tegen de wil van de deelraad aan op het slopen van de Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis van
het Binnengasthuis.

Dat blijkt uit een brief van 23 augustus van het stadsdeel aan de Raad van State. Daarin staat dat het stadsdeel de Universiteit van Amsterdam de kans biedt een nieuwe sloopaanvraag in te dienen, waarmee de UvA een in eerste instantie verloren geding in beroep hoopt te winnen.

In maart bepaalde de voorzieningenrechter dat niet mocht worden
gesloopt omdat er alternatieven waren, zoals een ontwerp van architect André van Stigt. De deelraad eiste daarop via een motie dat het stadsdeel niet langer voor de UvA zou procederen. De motie werd aangenomen met steun van de PvdA, op één lid na, de SP, GroenLinks en D66-raadslid Yellie Alkema, die tegen de 'eigen' D66-bestuurder Boudewijn Oranje stemde.

Het bestuur is niet in beroep gegaan tegen het vonnis, maar Oranje acht het omwille van 'beleefdheid' en 'zorgvuldigheid' gewenst de universiteit 'te faciliteren'. Een deel van de deelraad vindt van niet, stelt dat Oranje niet naar de geest van de motie handelt en eist opheldering.

De SP en de PvdA hebben ook vragen over het laten verlopen van de
wettelijke termijn van vier maanden voor de bouwaanvraag (na de
sloop). Het bestuur kon sloop op grond van het verstrijken van
termijnen afwijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden