Ruzie bij Syrische oppositie

Groepen opposanten van het Syrische regime van president Assad, de zogeheten Lokale Coördinatiecomités (LCC), hebben vandaag gedreigd zich terug te trekken uit de Syrische Nationale Raad (SNC). Die overkoepelt vanuit het buitenland de oppositie. De comités zijn in het land zelf actief.

Redactie
Een broche op de revers van een lid van de Syrische Nationale Raad. Beeld reuters
Een broche op de revers van een lid van de Syrische Nationale Raad.Beeld reuters

De comités vinden dat de SNC de macht monopoliseert. De voorzitter van de raad, Burhan Ghalioun uit Frankrijk, heeft in een reactie donderdag aangeboden af te treden.

Volgens een verklaring van comités is er volstrekt geen overeenstemming over het beleid tussen de raad enerzijds en de revolutionairen (de comités) anderzijds. De LCC worden gemarginaliseerd. De comités zijn ook niet te spreken over de herverkiezing Ghalioun.

De Syrische troepen hebben vandaag hun aanvallen op de opstandige plaats Rastan, 160 kilometer ten noorden van Damascus, voortgezet. Volgens een waarnemer die tegenstander van het regime is, wordt de stad geleidelijk met de grond gelijk gemaakt door troepen van Assad. Die noemde de rebellen criminelen en terroristen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden