Ruzie bij Economie op UvA

In Folia uitten verschillende hoogleraren deze week de vrees dat de faculteit haar prominente positie kwijtraakt in Europa door de reorganisatieplannen en het verdwijnen van 35 fte's onder het wetenschappelijk personeel. Foto ANP Beeld
In Folia uitten verschillende hoogleraren deze week de vrees dat de faculteit haar prominente positie kwijtraakt in Europa door de reorganisatieplannen en het verdwijnen van 35 fte's onder het wetenschappelijk personeel. Foto ANP

AMSTERDAM - Hoogleraren van de faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van UvA vrezen een leegloop van toponderzoekers als de reorganisatieplannen doorgaan. In de plannen voor de FEB ontbreekt een deugdelijke toekomstvisie. Dat schreven de hoogleraren op 16 september naar het College van Bestuur (CvB). ''Er ligt alleen een bezuinigingsopdracht van het CvB, zonder dat er ook maar enige strategie ligt,'' aldus Arnoud Boot, hoogleraar financiële markten, in universiteitskrant Folia.

De reorganisatieplannen - veertien miljoen euro bezuinigen en ontslag voor zestig medewerkers - volgden op een intern onderzoek door Pieter-Jan Aartsen. Daaruit bleek dat er een groot exploitatietekort was ontstaan in de afgelopen jaren.

In Folia uitten verschillende hoogleraren deze week de vrees dat de faculteit haar prominente positie kwijtraakt in Europa door de reorganisatieplannen en het verdwijnen van 35 fte's onder het wetenschappelijk personeel.

''Het grootste probleem is het verlies van toponderzoekers. Goede onderzoekers zijn net voetballers: ze zijn weg voordat je er erg in hebt,'' zegt emeritus hoogleraar Bernard van Praag. Hoogleraar economie Rick van der Ploeg: ''Ik weet dat er al mensen om zich heen aan het kijken zijn.'' Zonder goede onderzoekers tel je niet meer mee in het buitenland. Reorganisatie is wel degelijk nodig, maar niet ten koste van goede mensen, aldus Boot.

De hoogleraren van de FEB eisen van het CvB openbaarheid van het rapport-Aartsen en een onafhankelijke toets en evaluatie op het gevoerde beleid van de afgelopen jaren. Ook de ondernemingsraad van de FEB wil een extern onderzoek naar de precieze toedracht van het exploitatietekort.

Decaan Eric Fischer wil op dit moment geen commentaar geven, omdat 'we midden in het reorganisatieproces zitten. We willen direct met de medewerkers communiceren'. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden