Plus

Ruwe pitten en soms een rotte appel op het Fringe Festival

Donderdagavond begint het Amsterdam Fringe Festival: elf dagen lang jong en losbandig theater door heel Amsterdam, een beloftevol en grillig theaterfeest.

Club Gewalt tijdens de Fringe Nachtclub in 2015. Ook dit jaar verzorgt het gezelschap de NachtclubBeeld Bas Czerwinski

Bepaald geruisloos verliep hij niet, de aanloop naar de aankomende editie van het Amsterdam Fringe Festival. Artistiek coördinator Anneke Jansen had vorig jaar haar laatste editie.

De festival­organisatie gooide er een vacature uit en hoopte per oktober een nieuwe coördinator in te kunnen werken. De keus viel op Rob Murray, een Zuid-Afrikaanse theatermaker die al twee keer op het festival te zien was.

Maar in april, toen Murray vanuit Zuid-Afrika al enkele maanden voor het festival werkzaam was, de programmering voor de aankomende editie praktisch rond had en bovendien voornemens was om naar Nederland te emigreren, verleende de Immigratie- en Naturalisatiedienst hem geen werkvergunning.

Selectie
De dienst achtte niet bewezen dat er binnen Europa geen kandidaten van gelijke geschiktheid zijn te vinden of als zodanig kunnen worden opgeleid. Bovendien is 'niet gebleken (...) dat met de aanwezigheid van de vreemdeling (Murray) een Nederlands belang is gediend', aldus het rapport.

"We hebben toen een ervaren team ingezet dat het Fringe al een paar jaar meemaakt, en die draaien het nu," vertelt algemeen directeur Jeffrey Meulman.

"De selectie was door het grootste gedeelte nog gedaan door Rob, en daarnaast werken we voorlopig met een artistieke raad." Die raad bestaat uit artiesten, oud-Fringe­makers en iemand uit de beeldende kunst. "En die hebben ons voorzien van input."

Bont aanbod
Begin dit jaar konden jonge makers zich via een open inschrijving aanmelden voor het festival, dat wereldwijd in bijna tweehonderd steden plaatsvindt. Omdat de makers al worden geselecteerd voordat ze hun voorstelling gemaakt hebben, heeft het Fringe altijd een bont aanbod van wilde plannen en zeer wisselende uitvoeringen. Een goede tegenhanger van het meer prestigieuze Nederlands Theater Festival, dat gelijktijdig wordt gehouden.

Met tachtig voorstellingen is het Fringe een blauwdruk van een enthousiaste groep aanstormende makers, waar kaf en koren nog niet van elkaar zijn gescheiden. Ruwe pitten en hier en daar een rotte appel dus.

De aanstormende garde laat zich volop inspireren door de wereld waarin ze leven, en vertalen dat vervolgens in uiteenlopende vormen. Een van de spannendste voorstellingen is misschien wel Ejaculatio Praecox van het Antwerpse gezelschap Vulvia Group. Een theatrale aanklacht tegen kleinburgerlijkheid.

Regisseur Julien Neirynck: "Het gaat over vier jonge mensen die een bunkervergadering houden, niemand weet waar dat zich afspeelt, en ze jagen op hazen. Hazen zijn hun metafoor voor alles wat met burgerlijke correctheid te maken heeft. Zo gaan ze elke nacht op hazenjacht en proberen ze de burgerij overhoop te schieten, fonteinen met graffiti te bekladden en noem maar op. Om de burgerij te ontregelen. En dat door middel van dans, beweging en muziek."

Goeroe
Theatermaker Anna Maria Versloot kwam al doorklikkend op Facebook op het idee voor haar voorstelling Bake That Awesome Pie. Ze stuitte op twee filmpjes: een online instructie over hoe je een Parmezaanse kaas moet openmaken, en een vlog getiteld: 'How to get that love life you desire'.

"De mensen die dat online hebben gezet, hebben daar een bedoeling mee, maar onbedoeld onthullen ze veel meer over zichzelf. De vlogster bijvoorbeeld stelt zich eigenlijk als een hedendaagse goeroe op, over hoe je gelukkig wordt met jezelf. Maar in haar stem zitten af en toe breekmomenten waardoor we erachter kwamen dat ze waarschijnlijk helemaal niet 'practices what she preaches'. En dan wordt ze natuurlijk dramatisch interessant."

Hoe uiteenlopend ze ook zijn, een belangrijk ding hebben de twee personen in de filmpjes met elkaar gemeen. "Ze komen taal tekort om uit te leggen wat ze bedoelen. Het gaat over het aloude verlangen naar verbinding."

Napolitaans feest
Het jonge muziektheatercollectief Club Gewalt verzorgt, voor het tweede jaar op rij, de Fringe Nachtclub. Een Napolitaans feest van tweeënhalf uur, vol korte performances. Een 'continuüm van wilde introducties', noemt performer Dook van Dijck het.

"We hebben twee fascinaties gebruikt als inspiratie: de openingsscène van La Grande Bellezza en Kanye West, die zich in 2020 verkiesbaar wil stellen als nieuwe president. Het gegeven dat iemand zo buiten zichzelf treedt en echt denkt dat ie de nieuwe God is, wilden we combineren met dat Italiaanse feest waar ook iedereen een driedubbele uitvergroting van zichzelf maakt."

En zo zijn er nog 77 nieuwe voorstellingen te bekijken, kriskras door de stad.

Amsterdam Fringe Festival, t/m 11 september op diverse locaties in de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden