Update

Rutte: zorgen homorechten aan Poetin overgebracht

Minister-president Rutte heeft de Russische president Poetin 'zijn zorgen' overgebracht over de manier waarop niet-gouvermentele organisaties in Rusland worden bejegend, en over de manier waarop er in Rusland wordt omgegaan met homorechten. Volgens Rutte hebben de twee het 'tot in detail' gehad over mensenrechten en de rechten van seksuele minderheden in Rusland.

Redactie
President Poetin en premier Rutte, vandaag. Beeld epa
President Poetin en premier Rutte, vandaag.Beeld epa

President Poetin zei eerder in antwoord op de vraag hoe de kwestie is besproken tussen de twee dat Rusland homoseksuelen niet discrimineert. 'Die mensen hebben dezelfde rechten als iedereen.' De Russische president zei verder dat van homohuwelijken geen kinderen komen, en haalde aan dat Nederland een organisatie heeft die opkomt voor de belangen van pedofielen, doelend op de vereniging Martijn. Ook zei Poetin het raar te vinden dat er een partij in de Tweede Kamer zit die geen vrouwen toelaat.

Rutte zei dat de twee een 'goede relatie' hebben, en dat daarin ook gesproken kan worden 'over dit soort moeilijke onderwerpen'. 'Uiteraard met de erkenning dat we verschillend over zaken kunnen denken.'

De premier verwees in een gevraagde reactie op het overlijden van de Britse oud-premier Margaret Thatcher ook even naar de 'onvermoeibare' manier waarop Thatcher wereldwijd mensenrechten onder de aandacht bracht en voor ze opkwam. Rutte zei dat te bewonderen.

Relatie
President Poetin is in Amsterdam ter markering van het begin van het Nederland-Ruslandjaar, waarbij stilgestaan wordt bij de (handels-)betrekkingen tussen de twee landen.

Rutte zei eerder blij te zijn dat Poetin Nederland bezoekt, en dat de economische relatie voor beide landen van groot belang is. Nederland behoort tot de top 3 van handelspartners en investeerders van en in Rusland. Rutte te hopen dat die relatie naar andere terreinen wordt verbreed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden