Update

Rutte ziet geen bezwaar voor 'overstap zittend minister'

Premier Mark Rutte ziet geen beletsel dat een zittend minister overstapt naar de Raad van State. Hij reageerde daarmee 'in algemene zin' op een pleidooi van een aantal partijen die zo'n overstap afkeuren.

Minister Piet Hein Donner. © ANP Beeld
Minister Piet Hein Donner. © ANP

Rutte wilde vandaag tijdens een debat niet ingaan op speculaties dat minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) de belangrijkste kandidaat is voor het vicevoorzitterschap van de Raad van State. De premier beloofde dat er op tijd een kandidaat zal zijn voor de opvolging van Herman Tjeenk Willink, die op 1 februari volgend jaar afscheid neemt. Het CDA heeft Donner naar voren geschoven als kandidaat, hoewel de CDA-fractie dat in het openbaar tegenspreekt.

De Raad van State is de belangrijkste adviseur van het kabinet. PvdA, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren vinden dat Donner daar geen vicepresident kan worden omdat hij dan zou moeten adviseren over wetten waar hij zelf verantwoordelijk voor is geweest.

Rutte komt binnenkort met een advertentie om kandidaten de gelegenheid te geven zich te melden voor het vicepresidentschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden