Rutte: wil misdaadplan Sint Maarten

PHILIPSBURG - VVD-leider Mark Rutte wil dat er een noodplan komt voor de aanpak van criminaliteit op Sint Maarten. Zo zou de Nederlandse minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) de regie in handen moeten nemen om orde op zaken te stellen op het eiland.Zo lang Sint Maarten kampt met een groot veiligheidsprobleem kan er volgens Rutte geen sprake zijn van een autonome status.

Hij zei dat maandag op Sint Maarten, tijdens een tiendaags bezoek van de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer aan de Nederlandse Antillen en Aruba. Rutte verwees naar een recent rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC), dat een hard oordeel velde over de aanwezigheid van criminaliteit op Sint Maarten.

Volgens de onderzoekers speelt het eiland een belangrijke rol in het transport van verschillende soorten drugs als cocaïne, heroïne en marihuana vanwege de centrale ligging tussen drugsproducerende en drugsconsumerende landen. Rutte typeerde het rapport als ''vernietigend'' en laakte maandag de laconieke reactie van de lokale bestuurders. Volgens hem moeten de problemen op Sint Maarten met spoed ''serieus genomen worden en aangepakt worden''.

Het is het streven dat in december volgend jaar de verhoudingen binnen het koninkrijk wijzigen. Curaçao en Sint Maarten zouden dan net als Aruba een autonome status moeten krijgen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zouden bijzondere gemeenten van Nederland moeten worden.

Sarah Wescott-Williams, gedeputeerde Constitutionele Zaken van Sint Maarten, heeft maandag in een bijeenkomst met de Nederlandse fractievoorzitters aangegeven dat Sint Maarten het WODC-rapport ''zeer serieus'' neemt. Ze verwijt de Antilliaanse regering te weinig te hebben gedaan in de afgelopen jaren aan de bestrijding van criminaliteit op Sint Maarten.

Wescott-Williams roept daarom zowel Nederland als de Nederlandse Antillen op een bijdrage te leveren aan de bestrijding van criminaliteit op het eiland. Als belangrijkste punten noemt ze drugshandel en mensensmokkel. Ook moet volgens haar worden samengewerkt bij de bestrijding van terrorisme en financiële criminaliteit op Sint Maarten. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden