Rutte wil geen ministerieel overleg over Yunus

Premier Mark Rutte heeft een Turks verzoek om op ministerieel niveau verder te praten over pleegkinderen van Turkse afkomst in Nederland, zoals het 9-jarige jongetje Yunus, afgewezen. 'Dit is geen zaak van ministers', zei Rutte donderdag na een gesprek met de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan resoluut.

De premiers Mark Rutte en Tayyip ErdoganBeeld reuters

Voor pleegkinderen in Nederland geldt dat alleen de Nederlandse instellingen voor hen verantwoordelijk zijn, aldus de premier tijdens een persconferentie, die kort na het gesprek met Erdogan werd gegeven.

Bij plaatsing van een kind in een pleeggezin wordt altijd gekeken of het nieuwe gezin aansluit bij de achtergrond van het kind. Maar als dat niet lukt, gaat het belang van het kind voor en wordt er geen onderscheid gemaakt op geloof of seksuele geaardheid, lichtte Rutte toe. Het zou volgens hem helpen als meer islamitische gezinnen in Nederland zich melden als pleeggezin.

Waarden en normen
Erdogan zei dat de seksuele geaardheid van de pleegouders in zijn land van belang is. In Turkije druist dat in tegen de religieuze waarden en normen. Hij pleitte voor overleg tussen Turkse en Nederlandse ministeries, wat door Rutte dus wordt afgewezen.

Erdogan sprak de hoop uit dat Yunus binnenkort door de rechter nog wordt teruggeven aan zijn biologische moeder, net zoals dat eerder met twee broers van Yunus is gebeurd. Rutte zei daarop dat door de rechter al is besloten dat het in het belang is van Yunus dat hij bij zijn huidige pleegouders blijft. 'Dat is de situatie zoals die is.'

Ongepast
De controverse over Yunus, een jongen van Turkse komaf die negen jaar geleden werd ondergebracht bij lesbische pleegouders, speelde afgelopen week hoog op. De biologische moeder heeft bezwaren tegen de gang van zaken in het algemeen en homoseksualiteit in het bijzonder, wil haar kind terug en riep via de media de hulp van Erdogan in. Vicepremier Asscher noemde de bemoeienis vanuit Turkije met de Nederlandse pleegzorg meerdere malen 'ongepast'. Hij kondigde aan dat premier Rutte zijn collega Erdogan donderdag zou uitleggen hoe de pleegzorg hier geregeld is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden