Rutte wil banden met Palestijnse Gebieden en Israël versterken

Premier Mark Rutte begint vandaag een driedaags bezoek aan de Palestijnse gebieden en Israël. Ook minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) reizen mee, net als een handelsdelegatie bestaande uit 70 bedrijven.

null Beeld epa
Beeld epa

Tijdens het bezoek wordt het startschot gegeven voor het zogenoemde samenwerkingsforum. Dit zijn terugkerende bijeenkomsten met mensen uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en wetenschappers. Hierdoor moeten de banden van Nederland met Israël en de Palestijnse gebieden worden versterkt.

Samenwerkingsforum
Dat forum is niet onomstreden. De Palestijnse PLO-politica en activiste Hanan Ashrawi wil dat Nederland de bedrijven uitsluit die in nederzettingen actief zijn. 'Het officiële beleid van Nederland is het ontmoedigen van economische relaties tussen Nederlandse bedrijven en Israëlische nederzettingen. Hoe kan de Nederlandse regering dan een samenwerkingsforum opzetten dat die relaties faciliteert?', vraagt Ashrawi zich af.

Volgens Timmermans is het 'technisch niet haalbaar' om een filter in te stellen die bedrijven uit nederzettingen uitsluit. De ambassade 'monitort' de registraties en controleert de vestigingsplaats van Israëlische bedrijven. Maar een 'volledig waterdicht systeem' is niet mogelijk.

Agenda
Rutte begint zijn trip vandaag in Bethlehem waar hij de Geboortekerk bezoekt. Later volgt een gesprek met de Palestijnse premier Rami Hamdallah en is er een ontmoeting met zakenmensen tijdens het eerste samenwerkingsforum. Ook maakt Rutte een bustour door Rawabi, een nieuwe stad die bij Ramallah wordt gebouwd. De dag wordt afgesloten met een gesprek met president Mahmoud Abbas.

Zondagmiddag begint het bezoek aan Israël met een kranslegging in het holocaustmuseum Yad Vashem in Jeruzalem. Hierna gaat de premier naar Tel Aviv voor gesprekken met onder anderen president Shimon Peres en premier Benjamin Netanyahu.

Premier Rutte sluit de reis maandag af. Hij bezoekt onder andere een bejaardenhuis waar veel Israëli's van Nederlandse origine wonen. Ook gaat hij langs bij beginnende ICT-bedrijfjes in Tel Aviv. Als afsluiting staat er een ontmoeting gepland met Nederlandse militairen en agenten die dienen bij missies van de EU en de VN in het Midden-Oosten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden