Rutte: werkloze moet achter de vuilniswagen

Volgens VVD-leider Mark Rutte moeten mensen de bijstand en jonggehandicapten werken, desnoods achter de vuilniswagen. Foto ANP

DEN HAAG - Alle mensen in de bijstand en jonggehandicapten verliezen hun uitkering als zij weigeren te werken. Dat staat in een plan van de VVD. Ook als er geen betaalde baan voor hen beschikbaar is, moeten zij worden gedwongen koffie te schenken in het verzorgingshuis of schoffelen bij de plantsoenendienst, vinden de liberalen.

De VVD wil slechts een uitzondering maken voor mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn. De rest krijgt de plicht een 'tegenprestatie' te leveren voor een uitkering. Voor arbeidsgehandicapten onder de 27 (Wajongers) geldt dat zij in plaats van te werken ook een studie mogen volgen.

Volgens fractievoorzitter Mark Rutte is het van het grootste belang dat een herhaling van de jaren tachtig wordt voorkomen. ''Toen belandden veel mensen door de economische crisis in een uitkering. Twintig jaar later zaten zij daar nog steeds. We willen voorkomen dat in de crisis die we nu meemaken, opnieuw zo'n granieten bestand ontstaat.''

Volgens de VVD-leider leidt de arbeidsplicht ertoe dat uitkeringsgerechtigden blijven deelnemen aan de maatschappij en daardoor makkelijker aan het werk komen als de economie weer aantrekt. Rutte weerspreekt dat hij met het plan een nieuwe vorm van werkverschaffing beoogt. ''Vlak voor de zomer zag ik overal vuilniswagens met de tekst 'Collega's gezocht'. Het is idioot dat je van iemand die gezond is, niet zou mogen verlangen zich morgenochtend om zeven uur te melden.''

De arbeidsplicht is onderdeel van een wetsvoorstel dat de VVD in voorbereiding heeft waarin de sociale zekerheid flink op de schop gaat. In deze zogeheten participatiewet moeten de Wet Werk en Bijstand (WWB), de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) én de Wajong opgaan. Naar verwachting zal het beroep op deze voorzieningen de komende jaren flink toenemen. Schattingen zeggen dat het aantal Wajongers stijgt van 170.000 naar 400.000 en het aantal mensen in de bijstand van 300.000 naar 500.000.

Door de samenvoeging in één wet en door de uitvoering bij de gemeenten te leggen, denkt de VVD flink te besparen. Het Centraal Planbureau heeft berekend dat de participatiewet de overheid jaarlijks 1,25 miljard euro kan schelen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden