Update

Rutte: Voorlopig blijven we meedoen aan JSF-project

Premier Mark Rutte wilde vandaag na de ministerraad niet ingaan op berichten dat het Amerikaanse ministerie van Defensie wil dat er rustiger aan gedaan wordt bij de productie van het gevechtsvliegtuig JSF. 'Ik kan niet op ieder signaal meteen de totale Nederlandse strategie wijzigen', aldus Rutte.

Redactie
De Joint Strike Fighter. © AFP Beeld
De Joint Strike Fighter. © AFP

Hij benadrukte dat het Nederlandse standpunt duidelijk is: er wordt een tweede testtoestel van de JSF aangeschaft en het besluit over de definitieve vervanging van de F-16 volgt pas na 2015.

Scheuren en zwakke plekken
David Venlet, een topman van het Amerikaanse ministerie van Defensie, heeft tegen de internetpublicatie AOL Defence gezegd dat er kalmer aan moet worden gedaan met de productie van het gevechtsvliegtuig. De Lockheed Martin F-35, beter bekend als de Joint Strike Fighter, vertoont bij proeven een heleboel scheuren en andere zwakke plekken.

Het Pentagon heeft de uitlatingen van Venlet vandaag bevestigd. Hij is in het Pentagon als programmadirecteur belast met het JSF-project.

Kleine gebreken
Het gaat niet om levensbedreigende mankementen, maar kleine gebreken die opgelost moeten worden om te zorgen dat de structurele onderdelen zich gegarandeerd 8000 vlieguren goed houden, zei Venlet.

De bouw en aanschaf van de JSF zijn al jaren omstreden. Niet alleen blijven de kosten van het project maar oplopen, ook ligt het al jaren achter op schema. Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta meent dat het schrappen van de geplaagde JSF tot de mogelijkheden behoort om de Amerikaanse defensiebudgetten op orde te krijgen.

Onenigheid en verwarring
In Nederland leidt de aanschaf van de vliegtoestellen al jaren tot politieke onenigheid en verwarring. In maart dit jaar berichtte de Rekenkamer dat nog altijd niet duidelijk is hoeveel JSF's Nederland nodig heeft om accuraat te kunnen handelen en de F-16's te vervangen, en evenmin is er zicht op de prijs van de toestellen.

In het regeerakkoord van de regering-Rutte staat dat nog dit jaar een tweede JSF wordt gekocht 'voor deelname aan de internationale operationele test- en evaluatiefase'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden