Rutte verwacht geen hardere opstelling EU richting Turkije

Premier Mark Rutte denkt niet dat de 28 lidstaten van de Europese Unie stevigere stappen zullen zetten richting Turkije vanwege de inval in Noord-Syrië. Een Kamermeerderheid vindt het opschorten van de leveranties niet genoeg en pleit voor sancties.

Premier Mark Rutte tijdens het debat over de Europese Top.  Beeld ANP/Jerry Lampen
Premier Mark Rutte tijdens het debat over de Europese Top.Beeld ANP/Jerry Lampen

Op vragen van de Kamer over een debat over de Europese top van donderdag en vrijdag zei Rutte ook ‘niet tevreden’ te zijn. “Ik had ook meer gewild.” Volgens Rutte was het tijdens een bijeenkomst met buitenlandministers in Luxemburg de Nederlandse inzet om de pre-onderhandelingssteun aan Turkije in te trekken. Als kandidaat-lidstaat krijgt Turkije al geld van Brussel.

Toch denkt Rutte niet dat de regeringsleiders in Brussel tot andere conclusies gaan komen. “Ik heb niet het verwachting dat donderdag en vrijdag zomaar het politieke speelveld verandert – tenzij de situatie nog verder verslechtert. Al is het lastig voor te stellen dat het nóg verder verslechtert.”

Volgens Rutte was het nog een prestatie om alle 28 lidstaten te laten komen tot een veroordeling en een ‘de facto opschorting van de wapenleveranties’. “Gelukkig maar.”

Kamer kritisch

Kamerleden van regeringspartijen waren daar maandag juist kritisch over. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind spreekt er te weinig daadkracht van de EU uit. “Too little,” sneert hij. “Dit gaat de Turkse opmars in Syrië niet stoppen vrees ik.”

Ook volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zijn ‘echte sancties’ nodig. Volgens VVD-Kamerlid Sven Koopmans, die het akkoord ook een onvoldoende geeft, had de EU moeten besluiten de toetredingssubsidies aan Turkije stop te zetten. “Dat zou de Turkse president Erdogan wel raken waar het pijn doet.”

Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zou Erdogan de veroordeling ‘heel vervelend vinden’. “Er leven bij Turkije ook aspiraties om bij de EU aangesloten te raken. En de Europese Unie heeft eigenlijk nooit een Navo-land veroordeeld.” Woensdagavond houdt de Kamer nog een apart debat over de Turkse inval in Noord-Syrië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden