Rutte: vertrek Opstelten en Teeven voelt als verlies voor kabinet

Het vertrek van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven is spijtig, en voelt als een verlies voor het kabinet. Dat zei premier Rutte vanmiddag in een verklaring die hij in de Tweede Kamer gaf voor aanvang van een debat over de Teeven-deal.

Redactie
Premier Mark Rutte. Beeld anp
Premier Mark Rutte.Beeld anp

Rutte had zelf verzocht om de verklaring te mogen afleggen. Inmiddels zijn de fracties met hem in debat getreden over het besluit van de VVD-bewindslieden en de gang van zaken rond de schikking die Teeven vijftien jaar geleden als officier van justitie sloot met drugscrimineel Cees H.

Opstelten had de Tweede Kamer daarover onjuist geïnformeerd. Hij had de Kamer meermaals verteld dat er bij de deal 1,25 miljoen gulden was gemoeid. Gisteren bleek echter dat het om bijna 5 miljoen gulden ging.

Slob: onafhankelijk onderzoek naar Teeven-deal

Een onafhankelijke commissie moet de onderste steen boven krijgen over de Teeven-deal. Arie Slob, fractieleider van de ChristenUnie, gaat dat vandaag voorstellen in het debat dat de Tweede Kamer over de kwestie voert met premier Mark Rutte.

Slob heeft, net als bijvoorbeeld de SP en CDA, nog veel vragen over de schikking die in 2000 door toenmalig officier van justitie Fred Teeven werd getroffen met drugscrimineel Cees H. Hij wil niet dat die vragen 'boven de markt blijven hangen zodat ook de opvolgers van Opstelten en Teeven er last van blijven houden'.

Onderzoek door een stevige commissie werkt volgens Slob 'zuiverend voor het verleden en verhelderend voor de toekomst'. Het onderzoek moet worden gedaan door een soort commissie-Davids, de commissie die eerder de besluitvorming rond de Nederlandse politieke steun aan het militaire optreden in Irak doorlichtte.

'Bezem door justitie'

D66-leider Alexander Pechtold wil dat 'de bezem door justitie gaat'. Controle en transparantie zijn daar volgens hem volledig zoek. Het ministerie moet 'flink aangepakt worden'. De nieuwe bewindslieden hebben ook volgens CDA-leider Sybrand Buma 'veel op te ruimen'.

Pechtold en SP-leider Emile Roemer hebben ook vragen over de regierol van premier Rutte. Roemer: 'Je zou vragen kunnen stellen over het beoordelingsvermogen van premier'. En: 'Wat is zijn regie geweest?'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden