Rutte: vernielen Israëlisch restaurant onacceptabel

Premier Mark Rutte noemt de vernieling van een Israëlisch koosjer restaurant HaCarmel 'volstrekt onacceptabel' en 'echt verschrikkelijk'.

Agenten overmeesterden de man, nadat hij de ruiten van het restaurant had ingeslagen. Beeld anp
Agenten overmeesterden de man, nadat hij de ruiten van het restaurant had ingeslagen.Beeld anp

Hij reageerde op het incident waarbij een man donderdag met een houten knuppel de ruiten insloeg van de eetgelegenheid aan de Amstelveenseweg.

Rutte liet weten dat hij onder de indruk is van de schijnbare onverstoorbaarheid waarmee de restauranteigenaar na de aanval is doorgegaan.

De premier wilde niet vooruitlopen op de vraag of de verdachte, die 'op een tijdelijke verblijfstitel in Nederland aanwezig is' later moet worden uitgezet. Rutte vindt de verdere afhandeling nu een zaak van de politie.

Geen antisemitisme
Agenten overmeesterden de man, nadat hij de ruiten van het restaurant had ingeslagen. Hij had een Palestijnse vlag om zich heen geslagen.

De man had naar eigen zeggen geen antisemitische motieven. Hij heeft volgens zijn advocaat tegen de politie gezegd nadrukkelijk geen antisemitische gevoelens te koesteren en dat zijn daad gericht was tegen de Israëlische regering, niet tegen het jodendom.

Wanhoopsdaad
Volgens zijn advocaat Willem van Vliet, die de man bijstaat en die bij het politieverhoor aanwezig was, gaat het om een "wanhoopsdaad om aandacht te vragen voor de zijns inziens mensonterende dagelijkse situatie in Palestina."

De omstreden beslissing van de Amerikaanse president Trump om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen, is tijdens het politieverhoor niet ter sprake gekomen, zegt Van Vliet.

Lees ook: Vandaal koosjer restaurant verklaart: 'Geen antisemitisme'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden