Rutte stelt verwachtingen vluchtelingenprobleem bij

Premier Rutte stelt de verwachtingen bij over de aanpak van het vluchtelingenprobleem. De instroom moest binnen acht weken aanzienlijk zijn gedaald, maar dat gaat niet lukken, erkent hij nu. De Europese regeringsleiders hebben nu hun hoop gevestigd op de top met Turkije aanstaande maandag.

"Met die stroom vanuit Turkije gaat het niet goed"Beeld anp

Begin januari waarschuwde Rutte nog dat de vluchtelingeninstroom 'binnen zes tot acht weken sterk moet zijn teruggedrongen'. Regeringsleiders en Europees president Donald Tusk waarschuwden voor het voortbestaan van de EU als er niet snel een oplossing kwam. Nu die deadline bijna is verstreken en er het aantal vluchtelingen dat dagelijks van Turkije naar Europa reist alleen maar is gestegen, noemt Rutte het ineens 'geen ramp' als de deadline niet wordt gehaald.

"Met die stroom vanuit Turkije gaat het niet goed,'' erkent Rutte. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn er vanuit dat land al net zo veel vluchtelingen overgestoken naar Europa als in het eerste half jaar van 2015. De IOM (Internationale Organisatie voor Migratie) verwacht dat het aantal eind deze zomer al uitkomt op 1 miljoen, net zo veel als in heel vorig jaar. Rutte: "We moeten nu het startmotortje op gang krijgen om die toestroom te stoppen. Maar het is geen ramp als dat nog niet meteen lukt. Ik verwacht dat door maatregelen die we nemen de instroom op termijn toch zal dalen.''

Hoop
De uitspraken van Rutte komen op het moment dat Brussel, voor het eerst in maanden, aan het eind van de tunnel iets van licht waarneemt. Europese leiders hopen op een lunchbijeenkomst maandag met de Turkse premier Ahmet Davutoglu afspraken te maken over in elk geval economische vluchtelingen. Rutte heeft goede hoop dat er afspraken kunnen worden gemaakt met Turkije om alle niet-asielzoekers die vanaf dit moment nog de Egeïsche Zee oversteken, meteen weer terug te nemen. "In de praktijk komt dat neer op alle niet-Syriërs. Dat is zo'n 40 procent van alle vluchtelingen.''

Deze week gebeurde dat al met een eerste groep van 308 uit Griekenland. Twee dagen van intensief overleg in Istanboel en Ankara stemmen de Europese regeringsleiders optimistisch dat afspraken over zo'n terugkeerregeling voor alle economische migranten nu mogelijk zijn. Stok achter de deur voor Turkije is het vrijere reizen voor Turkse onderdanen naar Europa, dat normaal gesproken dit najaar (oktober) zijn beslag moet krijgen.

"Met die regeling zijn we er nog lang niet,'' erkent Rutte. De komende tijd moet verder worden gesproken met Turkije over het tegenhouden van alle vluchtelingen die via de westkust willen oversteken naar Griekenland. In ruil moeten Europese landen beloven een nader te bepalen aantal (Syrische) vluchtelingen rechtstreeks van Turkije over te nemen. Het probleem is dat het wederzijdse vertrouwen tussen Turkije en veel Europese landen inmiddels zover is gedaald dat beide partijen op elkaar zitten te wachten. "We zitten in een kritieke fase. Dit is het moment waarop iedereen moet leveren," zegt Eurocommissaris voor migratie Dimitris Avramopoulos.

null Beeld anp
Beeld anp

Bijdraaien
Europa is al onderling verdeeld over het overnemen van zo'n 160.000 vluchtelingen (meest Syriërs, maar ook Irakezen en Afghanen) die nu in kampen zitten in Italië en Griekenland. Hoewel al vorig jaar is afgesproken die eerlijk te verdelen, is dat nog amper gebeurd. Dat maakt het moeilijk het eens te worden over nog eens extra vluchtelingen die moeten worden overgenomen uit Turkije. Avramopoulos hoopt dat ook de Midden- en Oost-Europese landen die daar tot nu toe niet erg happig op waren, zullen bijdraaien. Europa beschouwt de komende vluchtelingentoppen, eerst maandag en vervolgens op 17 en 18 maart, als beslissend, omdat het betere weer deze maand al de oversteek van de Egeïsche Zee gaat vergemakkelijken, en vanaf april ook weer de oversteek van de Middellandse Zee.

Op de top maandag in Brussel zullen de leiders ook speciale aandacht geven aan Griekenland, dat sinds de bijna-sluiting van Europese grenzen verderop (Macedonië, Hongarije, Oostenrijk) steeds meer het openlucht opvangkamp voor heel Europa wordt. Griekenland wil economische steun, bovenop de 300 miljoen aan humanitaire noodhulp die Brussel wil uittrekken voor voedsel, medicijnen, sanitair, dekens en tenten.

undefined

Dimitris Avramopoulos Beeld ap
Dimitris AvramopoulosBeeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden