Update

Rutte: snel sobere wachtgeldregeling politici

Als het aan premier Mark Rutte ligt, vallen ook de huidige politici die straks vertrekken onder de soberder wachtgeldregeling. Dat betekent dat politici een kortere periode wachtgeld krijgen dan de huidige 4 jaar. De maximumduur van het wachtgeld wordt gelijkgesteld met de duur van de WW (3 jaar en 2 maanden).

Demissionair premier Mark RutteBeeld ANP

Dat zei Rutte vandaag na de ministerraad. Hij hoopt dat de Tweede en de Eerste Kamer de nieuwe regeling snel gaan behandelen, zodat die al gaat gelden voor de verkiezingen van 12 september. 'We vragen nu van mensen om in te leveren, dan mogen we dat ook vragen van de huidige generatie politici', aldus Rutte.

De Raad van State had eerder kritiek geuit op het wetsvoorstel. De premier zei dat het kabinet 'op een aantal punten' tegemoet was gekomen aan de Raad.

De soberder regeling geldt ook voor publieke bestuurders als gedeputeerden en burgemeesters.

Gezinshereniging
Rutte zei ook het 'maar niets te vinden' dat het ondanks flinke inspanningen niet is gelukt voldoende steun te krijgen in Europa voor de aanpassingen van de gezinsherenigingsregels.

'Het bevalt me natuurlijk niets dat we hier niets aan kunnen veranderen, aldus Rutte na afloop van de ministerraad. Het kabinet zal volgens hem 'de maximale ruimte' opzoeken om binnen de Europese richtlijnen maatregelen in eigen land te kunnen nemen.

Nederland wil onder meer een inkomenseis voor immigranten en een hogere leeftijd voor huwelijksmigranten. Dat zijn zaken die Europees geregeld moeten worden.

Gisteren liet Europees commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) weten dat de regels voorlopig niet worden aangepast. Met name onder druk van gedoogpartner PVV heeft het kabinet van VVD en CDA zich sinds zijn aantreden ingezet om steun in Europa te verwerven.

Rutte kondigde aan daarmee door te gaan. Minister Gerd Leers (Immigratie) zei gisteren dat meer landen problemen zien. Hij is blij dat er wel een groep experts komt die de problemen en oplossingen van de EU-lidstaten voor gezinsmigratie naast elkaar legt en vergelijkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden