Rutte: Slavernij heeft ontmenselijkt

Slavernij is in ons land en in andere delen van het Koninkrijk te lang gewoon geweest. Dat zei premier Mark Rutte zondag tijdens Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden in Amsterdam.

Mark Rutte Beeld ANP
Mark RutteBeeld ANP

'Slavernij 'ontmenselijkt'', sprak Rutte. Volgens de premier 'reduceert slavernij mensen tot productiemiddelen' en stelt het gewin van een kleine groep 'boven de menselijke waardigheid van velen'. 'We herdenken met diep respect al die vrouwen, mannen en kinderen die plotseling niet meer over hun eigen leven konden beschikken', zei Rutte.

Subsidie
Tijdens de kranslegging nam Barryl Biekman van het Landelijk Platform Slavernijverleden onverwacht het woord. Ze sprak zich uit tegen het stopzetten van de subsidie aan NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis). De organisatie die ook de herdenking organiseert, moet daardoor haar deuren sluiten. Het publiek reageerde daarop instemmend.

De herdenking was bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark. Het is zondag precies 149 jaar is geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarmee kwam een einde aan ruim 200 jaar slavernij in deze koloniën.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden