Rutte: prins Bernhard gaf geen opdracht onderzoek

Een persoon die beveiligd wordt, kan zijn beveiligers geen opdracht geven voor onderzoek naar een mogelijke bedreiging. Dat antwoordde premier Mark Rutte vandaag op vragen vanuit de Tweede Kamer naar de rol van prins Bernhard bij onderzoeken naar Edwin de Roy van Zuydewijn.

Premier Mark Rutte (L) schudt de hand van Edwin de Roy van Zuydewijn Beeld ANP
Premier Mark Rutte (L) schudt de hand van Edwin de Roy van ZuydewijnBeeld ANP

Prins Bernhard kon aan zijn beveiligers hoogstens melden dat er zich in zijn omgeving iemand voordeed die 'van betekenis kan zijn voor zijn beveiliging", zoals Rutte het formuleerde. De prins gaf dus geen opdracht, maar kon hoogstens een suggestie doen voor onderzoek.

Er is door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) alleen 'naslag' gedaan naar De Roy van Zuydewijn, aldus Rutte. Dat duurde 2 dagen. Er was geen sprake van 'taps, volgen of spioneren'. Er is ook geen onderzoek gedaan naar de moeder of zussen van De Roy van Zuydewijn.

Toekomstige eega's van de Oranjes worden altijd onderzocht. De Roy van Zuydewijn zou 'sowieso' routinematig worden onderzocht als toekomstig echtgenoot van prinses Margarita, zei de premier. De minister van Justitie hoefde hiervan niet op de hoogte te worden gesteld omdat het om een routinematig onderzoek ging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden