Update

Rutte prijst Turkije om inzet tegen geweld Syrië

Premier Mark Rutte heeft vandaag in een toespraak zijn waardering uigesproken over de actieve rol van Turkije om het geweld in Syrië een halt toe te roepen. Het staatsbezoek van de Turkse president Gül aan Nederland greep Rutte aan om de Nederlandse band met Turkije te benadrukken.

Redactie
De Turkse president Abdullah Gül brengt een bezoek aan de kamervoorzitters Gerdi Verbeet en Fred de Graaf. Beeld anp
De Turkse president Abdullah Gül brengt een bezoek aan de kamervoorzitters Gerdi Verbeet en Fred de Graaf.Beeld anp

De premier verklaarde dat hij veel respect heeft voor de internationale rol van Turkije op het terrein van vrede en veiligheid, met name voor zijn rol in de momenteel onrustige Arabische wereld. Hij stelde dat Turkije een 'belangrijke brugfunctie heeft - en ook wil hebben - in de dialoog tussen het Westen en de islamitische wereld'.

'Juist nu er in de Arabische wereld zo veel in beweging is, bewijst Turkije (...) dat het zijn verantwoordelijkheid niet uit de weg gaat', aldus Rutte. 'Nederland heeft grote waardering voor de zeer actieve rol die Turkije in dit verband speelt. Dat geldt in het bijzonder voor uw inzet om een halt toe te roepen aan het verschrikkelijke geweld van het Syrische regime tegen onschuldige burgers.'

Tulp
De premier sprak over verder een speciale relatie tussen de beide landen vanwege de vele Turkse ondernemers in Nederland en de politieke en culturele uitwisseling. Hij gaf als voorbeeld de tulp: 'Ons nationale symbool dat we importeerden uit Turkije. Tot op de dag van vandaag zijn de tulp en Nederland synoniem.'

Het bezoek van Gül staat in het teken van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Rutte: 'Laat ons dit jubileumjaar aangrijpen om de dialoog te versterken en samen vooruit te kijken. Om stappen te zetten waar dat kan - ook in de gesprekken tussen Turkije en de Europese Unie over een toekomstig lidmaatschap.' Rutte beloofde tijdens een persconferentie 'streng, maar eerlijk' in deze kwestie te zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden