Rutte ontvangt vrijdag Britse premier Cameron

Voordat de Britse premier David Cameron zijn veelbesproken EU-speech hier in Nederland zal geven, ontmoet hij premier Mark Rutte om te praten over Europa. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag bekend.

Minister-president Mark Rutte (L) in gesprek met zijn Britse ambtgenoot David Cameron (R) tijdens de treinreis van Birmingham naar Londen, 14 november 2011. Beeld ANP
Minister-president Mark Rutte (L) in gesprek met zijn Britse ambtgenoot David Cameron (R) tijdens de treinreis van Birmingham naar Londen, 14 november 2011.Beeld ANP

Tijdens de ontmoeting, om 08.00 uur in de ochtend, spreken Rutte en Cameron 'de actuele Europese agenda en de meerjarenbegroting van de Europese Unie'.

Vorige week zei premier Rutte nog niet op de hoogte te zijn van de komst van de Britse premier. Britse media berichtten anderhalve week geleden al dat Cameron Nederland zou hebben uitgekozen voor zijn langverwachte speech over de EU.

Lossere relatie
Cameron wil een lossere relatie met de EU waarbij een aantal bevoegdheden, onder meer op het gebied van sociaal beleid en justitie, worden overgedragen van Brussel naar Londen. In zijn speech vrijdag zal hij een aantal concrete voorstellen doen.

Volgens Cameron is het nu een goed moment om de relatie tussen Groot-Brittannië en de EU te 'herzien' omdat een aantal EU-verdragswijzigingen op stapel staan.

Het is traditie dat Britse leiders hun ideeën over de EU in het buitenland verkondigen. Tot nu toe deden ze dat in België, het onofficiële centrum van Europa. Tony Blair sprak in 2000 in Gent, John Major sprak in 1997 in Brussel en Margaret Thatcher koos in 1988 Brugge als podium voor haar kritiek op het Europese project. De exacte locatie van de speech van Cameron is nog niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden