Rutte ondanks afwezigheid 'steeds bezig' met vluchtelingendebat

De Tweede Kamer praat volgende week woensdag met premier Mark Rutte en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) over de vluchtelingenproblematiek.

null Beeld Yorick Jansens
Beeld Yorick Jansens

Vandaag werd echter al door verschillende parlementariërs geklaagd over de onzichtbaarheid van Rutte in deze rumoerige tijd. De minister-president is op handelsmissie naar de Verenigde Staten. Hij is hier nodig in verband met de oplopende spanningen over de opvang van vluchtelingen, aldus Emile Roemer (SP). Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat de premier veel overlaat aan zijn bewindslieden. Dit is een moment dat de premier leiderschap moet tonen, aldus Klaver.

Oranje
De premier zelf wuift vanuit Atlanta de kritiek weg. Rutte zei voortdurend contact te houden met collega's in het kabinet. De zorgen van bewoners van het Drentse dorpje Oranje noemde hij reëel. 'Er komt veel op Nederland af', aldus de premier. Hij waarschuwde ook: 'Van mensen blijf je af. Daar ligt de grens.'

Alexander Pechtold van D66 en Henk Krol van 50PLUS verwezen naar de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die de vluchtelingenportefeuille wel veel meer naar zich toetrekt. Ook Twitteraars is de afwezigheid van de premier opgevallen. De hashtag #waarisrutte was vandaag lange tijd trending topic op het netwerk.

Vluchtelingenwerk
Ook Vluchtelingenwerk vindt dat Rutte zich meer zou moeten laten zien in het vluchtelingendebat. 'We willen een visie horen over hoe hij dit denkt aan te gaan pakken', zegt een woordvoerster.

Staatssecretaris Dijkhoff van Asiel heeft op zijn beurt helemaal niet het gevoel dat hij er alleen voorstaat. 'Volgens mij is de premier volop in beeld op het Europese toneel en ook nationaal', zei hij vanmiddag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden