Rutte: niet bekend wanneer menselijke resten naar Nederland vliegen

Het is nog niet bekend wanneer er nieuwe vluchten met menselijke resten vanuit Charkov naar Eindhoven gaan. Dat heeft premier Mark Rutte vandaag gezegd. Experts hadden eerder op de dag een onbekend aantal resten geborgen op de rampplek in Oost-Oekraïne.

Minister-president Mark Rutte Beeld epa
Minister-president Mark RutteBeeld epa

Wanneer de doodskisten naar Eindhoven worden gevlogen, zullen die in Nederland met hetzelfde ceremonieel worden ontvangen als de eerdere vluchten. Dat betekent dat er na de landing een minuut stilte in acht wordt genomen. Daarna rijdt een rouwstoet naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Daar zijn 207 experts uit meerdere landen bezig met de identificatie.

Elke vrijdag zal bericht worden hoeveel slachtoffers geïdentificeerd zijn. Rutte zei dat het geduld van alle betrokken op de proef wordt gesteld. 'Maar vasthoudendheid blijkt te lonen', zei de premier over de herhaalde pogingen die zijn gedaan om op de rampplek te beginnen met het bergen van stoffelijke overschotten. 'De eerste stap is gezet, maar de veiligheidssituatie wisselt.' Het aantal mensen dat aan het werk is in het gebied in Oost-Oekraïne kan worden uitgebreid met 60 experts van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) en 60 marechaussees. Ook kunnen 68 Maleisiërs in het gebied aan het werk.

Internationaal maximale druk
De basis ligt nu in Soledar, dat ten noordwesten van het rampgebied ligt. Dat is qua veiligheid en aanvoerlijnen de beste plek, gaf Rutte aan. 'Het is zo dicht mogelijk bij de rampplek zelf.'

Het kabinet houdt eraan vast dat de marechaussees zonder wapens hun werk doen. De premier gaf aan internationaal maximale druk uit te blijven oefenen om het werk op de crashsite door te kunnen laten gaan. Gisteren sprak hij daar nog over met de Oekraïense president Petro Porosjenko.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden