Rutte: Nederland een van drie rijkste landen ter wereld

Premier Mark Rutte waarschuwt voor een zwaar 2012. 'Dit jaar wordt het erger', zei hij in het tv-programma Buitenhof. Maar hij bleef positief: 'Nederland behoort tot de drie rijkste landen ter wereld.'

Michiel van der Geest
Premier Rutte. © EPA Beeld
Premier Rutte. © EPA

'Dit jaar gaan we de crisis voelen: de staatsschuld en werkloosheid nemen toe, het wordt een heel moeilijk jaar.' Vooral die stijgende werkloosheid wordt volgens Rutte moeilijk te verkroppen. Volgens Rutte voelen we nog altijd de gevolgen van de crisis in 2009.

Maar voor de langere termijn ziet Rutte het weer helemaal goed komen met Nederland. 'Wij zijn een heel rijk land', zei hij, als je 'alle staatjes bij elkaar optelt', behoort Nederland tot de 'drie rijkste landen ter wereld'.

Wageningen
Daarom zal Nederland sterker uit de crisis komen als er 'geen fouten worden gemaakt'. Daarbij ziet de premier - naast de overheid die 'terug in het hok' moet - vooral een grote rol weggelegd voor de negen door het kabinet benoemde topsectoren. Daarin moet samen worden gewerkt tussen overheid en samenleving. Als voorbeeld gaf hij de landbouw. Volgens Rutte gaat het in China niet over Harvard, 'maar over Wageningen'.

Op de bezuinigingen die in februari of begin maart zullen worden aangekondigd, wilde Rutte niet verder ingaan, behalve dat de kans groot is, dat ze er komen. 'Er moeten op een slimme manier maatregelen genomen worden; niet alleen bezuinigingen, maar ook hervormingen.' In 2012 zal Nederland daar nog weinig profijt van ondervinden, maar vanaf 2013 ziet Rutte het beter gaan.

Europa
Over de eurocrisis zei Rutte dat Nederland en Duitsland vinden dat het permanente fonds voor de euro zo snel mogelijk het tijdelijke noodfonds moet vervangen, nu Frankrijk is afgewaardeerd door kredietbureau Standard & Poors.

Rutte zei dat hij daarover gebeld had met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De afwaardering van Frankrijk kan gevolgen hebben voor de triple A-status van het tijdelijke eurofonds. Landen als Duitsland en Nederland zouden mogelijk meer extra garanties moeten afgeven om de triple A-status van het fonds overeind te houden.

'Het is nu extra van belang dat we het permanente noodmechanisme zo snel mogelijk invoeren. Dan gelden de overgaranties van sterke landen niet meer, want dan gaan alle 17 landen extra geld inleggen', aldus Rutte.

Hij zei verder dat de afwaardering van Frankrijk al 'was ingeprijsd door de markt'.

Rutte gaat niet mee in de gedachte dat de noordelijke Europese landen de teugels financieel moeten laten vieren in deze woelige economische tijden. Volgens hem is dat wegens de staatsschuld niet vol te houden. Hij zei dat in Europa de groeimachine aan moet en dat Brussel zo efficiënt mogelijk moet functioneren. Zo vindt hij niet dat de EU zich bijvoorbeeld moet bemoeien met de vraag welke kleding bouwvakkers mogen dragen.

SP en CDA
Overigens ziet Rutte een toekomstige samenwerking met de SP van Emile Roemer - die vorige week zei wel met de VVD te kunnen regeren - er voorlopig niet van komen. 'Als persoon zou ik graag met Roemer in een kabinet zitten, maar inhoudelijk is dat nogal wat.'

De perikelen in het CDA, waar volgende week op een partijcongres de uitkomsten van het Strategisch Beraad worden gepresenteerd, ziet Rutte niet als een probleem. 'Ik zie niet het begin van een aanwijzing dat het tot gedoe kan leiden.'

Hoofddoek
De premier ging ook in op de kwestie rondom de hoofddoek van koningin Beatrix. Hij vind de kritiek op zijn functioneren in deze kwestie niet terecht. 'Het kabinet stond er', aldus Rutte.

Volgens hem is adequaat ingegrepen, omdat de minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal de ministeriële verantwoordelijkheid droeg tijdens het staatsbezoek. Hij heeft nog dezelfde avond gereageerd, aldus Rutte.

PVV niet zo interessant
Dat was de juiste respons. 'We moeten ook niet gaan overcompenseren. Ik kan wel op de drie netten zendtijd vorderen, maar dan maak je de PVV heel groot, terwijl het nou ook weer niet zo heel interessant is, wat zij vinden.'

De opmerkingen van Wilders waren 'evidente onzin', en de regering heeft er dan ook duidelijk afstand van genomen, aldus Rutte. 'Als ik Geert ga bellen en zeg: 'Geert, hou je een beetje in', denkt u dan dat hij daarvan onder de indruk zou zijn?'

Op de vraag welke politicus Rutte inspireerde, noemde hij vier voorbeelden: Margaret Thatcher, Helmut Schimdt, Ruud Lubbers en Joop den Uyl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden