Plus

Rutte moet poeslief zijn voor de Eerste Kamer

Rustig verdedigde premier Mark Rutte dinsdag zijn kabinetsplannen voor volgend jaar in de Eerste Kamer. Nu heeft hij daar nog een meerderheid, maar de senatoren van de oppositie ruiken bloed.

Jan Hoedeman en Hans van Soest
De Eerste Kamer liet Rutte dinsdag alvast voelen dat volgend jaar de verhoudingen anders kunnen zijn Beeld Bart Maat/ANP
De Eerste Kamer liet Rutte dinsdag alvast voelen dat volgend jaar de verhoudingen anders kunnen zijnBeeld Bart Maat/ANP

'De dag na de verkiezingen is de heer Rutte van harte welkom bij ons op de stoep." Esther-Mirjam Sent, fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, laat er in de lunchpauze van de Algemene Politieke Beschouwingen in de senaat geen misverstand over bestaan. Als het kabinet komend voorjaar zijn meerderheid in de Eerste Kamer verliest, kan hij niet om de oppositie heen. En die heeft wel het nodige te wensen in ruil voor steun.

Net als in de Tweede Kamer moet Mark Rutte zijn begroting voor volgend jaar verdedigen aan de overkant van het Binnenhof. Ook in de daar zetelende Eerste Kamer heeft zijn coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een minimale meerderheid van slechts één zetel.

Nog wel. Want alle peilingen wijzen erop dat Rutte die straks niet meer heeft na de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Dat bekent dat het lastiger wordt om nieuwe wetten door het parlement te loodsen.

Gedoogsteun
De oppositie liet dat vast voelen dinsdag. Het afschaffen van de dividendbelasting mag dan niet doorgaan, het alternatief van het verder verlagen van de vennootschapsbelasting blieven ze ook niet.

Bedrijven zijn de laatste jaren wel genoeg bevoordeeld, betoogt SP-senator Tiny Kox. "Dat geld kan beter naar de noden van mensen. Wachten we tot er straks een nieuwe Eerste Kamer zit? Of luisteren we nu al naar de kiezer?"

PvdA'er Sent verwoordt het zo: "Investeringen in zorg, onderwijs en politie zijn ook goed voor het vestigingsklimaat."

Rutte legde de oppositiepartijen dinsdag rustig uit dat ze ongelijk hebben. Maar de ervaring leert dat hij straks toch bij hen zal aankloppen om tot een vergelijk te komen. Zijn eerste kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV had ook geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Het leidde ertoe dat SGP-leider Kees van der Staaij meereed op de achterbank van Ruttes dienstauto en dat het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin werd gepaaid. Als hij op de coalitie van Rutte zou stemmen, zou Rutte zich inzetten om de Hedwigepolder te behouden. En in zijn tweede kabinet van VVD en PvdA, sloot Rutte een pact met D66, ChristenUnie en SGP voor steun op belangrijke financiële dossiers.

Uitgestoken hand
Bij GroenLinks weten ze in elk geval wel wat ze graag zien. GroenLinkssenator Tineke Strik: "Als het kabinet komt met meer duurzame maatregelen, dan nemen wij die uitgestoken hand graag aan. Maar wij zien nog geen uitgestoken hand. Over een half jaar zal het kabinet na de verkiezingen uitnodigender moeten samenwerken met de oppositie. Anders is het of geen feestje, of een feestje voor iedereen."

Bij wie Rutte in elk geval niet hoeft aan te kloppen, is de PVV. Fractievoorzitter Marjolein Faber kondigde een dag van tevoren al aan een motie van wantrouwen tegen Rutte in te dienen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden