Rutte mag verder zonder obstakel Verdonk

VELDHOVEN - Mark Rutte mag doorgaan als VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer en is daarbij bevrijd van Rita Verdonk, die het afgelopen jaar aan zijn stoelpoten zaagde.Dat is de uitkomst van de ledenvergadering van de VVD, zaterdag in Veldhoven. Verwacht wordt dat Rita Verdonk in de Kamer blijft, maar dus niet voor de VVD. Verdonk, de grote afwezige in Veldhoven, wilde de VVD-ledenvergadering afwachten alvorens te besluiten over haar politieke toekomst. Haar adviseur Ed Sinke zei dat het ''niet waarschijnlijk'' is dat ze de politiek verlaat.

Een motie om Rutte te laten opstappen als fractievoorzitter werd met tweederde van de stemmen verworpen. Rutte kreeg in de machtsstrijd met Verdonk de steun van het hoofdbestuur. Een motie om het hoofdbestuur te dwingen op te stappen werd met 52 procent van de stemmen verworpen.

Wel werd een motie aangenomen, waarin Rita Verdonk werd opgeroepen om lid van de VVD te blijven. Partijcoryfee Hans Wiegel, beoogd bemiddelaar tijdens de vergadering, zei na afloop dat het nu aan Verdonk is om aan te geven of ze in is voor een gesprek. Hij toonde zich somber over de toekomst van Rutte. ''De problemen zijn alleen maar groter geworden.''

'Genoeg is genoeg'

Voor de fractie van de VVD was zaterdag een poging tot bemiddeling met Verdonk niet aanvaardbaar. Rutte noemde het besluit om haar uit de fractie te zetten ''onomkeerbaar''. Keer op keer bekritiseerde Verdonk tegen alle afspraken in de partijleider. ''Genoeg is genoeg,'' zei Rutte daarover. ''Langer doormodderen'' heeft volgens hem geen zin.

Tijdens de vergadering kwamen de tegenstellingen rond Rita Verdonk scherp aan het licht. De ereleden Wiegel en Frits Korthals Altes waren de pleitbezorgers van bemiddeling, maar de ereleden Henk Vonhoff, Gerrit Zalm en Frits Bolkestein voelden daar niets voor.

Pijnlijk

Na afloop van de vergadering overheerste opluchting bij de VVD-fractie, maar geen blijdschap. ''Ik zie dit niet als een overwinning'', zei Mark Rutte. Hoewel de meerderheid het erover eens is dat er niet twee kapiteins kunnen zijn op het VVD-schip, werd het afscheid van stemmentrekker Verdonk wel als pijnlijk ervaren.

Oud-minister Henk Kamp, die door tegenstanders van Rutte werd genoemd als een mogelijke nieuwe partijleider, liet zaterdag weten daarvoor niet in te zijn. Hij zei Rutte te steunen en stelde na de vergadering vast dat Rutte ''brede steun'' heeft van tweederde van de leden van de partij.

De VVD-Kamerleden Fred Teeven en Charlie Aptroot, die erop tegen waren dat Verdonk uit de fractie werd gezet, lieten ook na de vergadering in het midden of ze opstappen. Beiden zeiden wel dat hun zetel niet verloren zal gaan voor de VVD. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden